Duminica seara, pe scena Operei Nationale din Bucuresti, cunoscuta balerina Alina Cojocaru (foto) a interpretat rolul principal din baletul "Baiadera", alaturi de partenerul ei, Johan Kobborg, prim-balerin la Baletul Regal de la Covent Garden. Cei do
Duminica seara, pe scena Operei Nationale din Bucuresti, cunoscuta balerina Alina Cojocaru (foto) a interpretat rolul principal din baletul "Baiadera", alaturi de partenerul ei, Johan Kobborg, prim-balerin la Baletul Regal de la Covent Garden. Cei doi au personificat pe scena ONB cele doua personaje principale, Nikia si Solor, in spectacolul in doua acte "Baiadera" de Minkus, in regia si adaptarea lui Mihai Babuska, la pupitru aflandu-se dirijorul Tiberiu Soare. Alina Cojocaru a fost indelung aplaudata de publicul prezent intr-un numar impresionant intr-o sala a Operei care rar poate fi vazuta arhiplina. "Tot mai zic am venit acasa cand ajung la Bucuresti si tot mai spun ca ma duc acasa atunci cand plec la Londra", marturisea balerina, care dupa spectacol a declarat ca este impresionata de aplauzele "de acasa"...
Programat sa se desfasoare initial la sfarsitul anului trecut, spectacolul "Baiadera", de Ludwig Minkus, i-a adus, in sfarsit, in fata publicului din Romania pe cei doi solisti principali ai Baletului Regal de la Covent Garden, Alina Cojocaru si Johan Kobborg, care au interpretat cele doua roluri principale ale povestii de dragoste puse in scena de Mihai Babuska. Cu o scenografie care-i apartine Adrianei Urmuzescu, pentru versiunea ONB, montarea reuseste sa pastreze misterul unei Indii exotice, in inima careia se desfasoara o poveste de dragoste romantica, imposibila si tragica. Cu precizie si farmec, cu talent si traire autentica, Alina Cojocaru a dat stralucire unui spectacol care fara ea ar fi putut fi catalogat chiar ezitant. Balerina, care declara ca o zi obisnuita din viata ei inseamna repetitii..., ca au fost nenumarate noptile in care a preferat sa ramana in teatru pentru ca asa putea dormi cu doua ore mai mult decat daca ar fi plecat spre casa, a stralucit in rolul Nikiei, la limita imponderabilitatii, desenand cu fiecare gest si cu fiecare pas tablouri in miscare, ca-ntr-o pictura a lui Degas care ar fi devenit vie. Fara ezitari, cu o incredibila precizie a miscarilor, balerina a dansat la Bucuresti cu pasiune, conducandu-si publicul spre lumea Indiei enigmatice, dezvaluind-o si invaluindu-i in acelasi timp tainele, in gesturi, in fiecare pas, in acea arhitectura a corpului care-l apropie de perfectiune.
Aplaudata dupa fiecare aparitie in scena, Alina Cojocaru a marturisit la sfarsitul reprezentatiei ca a fost emotionata. Sosind la Bucuresti cu mare intarziere - cu doar doua zile inainte de reprezentatie si repetand aproape tot timpul pana la inceperea spectacolului -, balerina declara ca eforturile nu le resimte ca atare, pentru ca le face cu placere, stiind ca acesta este singurul mod de a face ceea ce ii place mai mult si la nivelul la care isi doreste.
Declarandu-se bucuroasa ca a dansat cu Johan pe scena dupa o jumatate de an, (acesta fiind si motivul pentru care spectacolul programat in decembrie nu a putut avea loc, Johan fiind accidentat), Alina Cojocaru a spus ca spera sa revina anul acesta pe scena Operei din Bucuresti.
"Baiadera", care a avut premiera in 15 mai 2005 la Opera Nationala Bucuresti, cuprinde doua acte si patru tablouri. Spectacolul preia coregrafia clasica a lui Marius Petipa si libretul lui Serghei Kudekov. Din pacate, in timpul reprezentatiei de duminica seara au avut loc si momente mai putin fericite, care au destramat mirajul povestii tesut atat de fin si de cald de echilibrul regasit in dansul Alinei Cojocaru alaturi de Johan Kobborg, o balerina impiedicandu-se si cazand pe scena, in timp ce alta si-a pierdut evantaiul, in timpul unui dans. Multe dintre balerine au ezitat de-a lungul reprezentatiei, problemele de echilibru fiind, din pacate, vizibile. Iar in aceste conditii, s-a dovedit greu de simtit si de trait muzica in anumite momente, balerinele insele lasand adesea impresia ca ritmul trece pe langa ele. Asta nu i-a impiedicat totusi pe cei cateva sute de spectactori care au umplut sala ONB sa o aplaude minute in sir, la finalul spectacolului, pe balerina care in 2002 a aparut pentru prima data pe o scena romaneasca, interpretand rolul principal din "Giselle", rol despre care Alina Cojocaru marturiseste ca-i este cel mai drag si de care spune ca i se face dor atunci cand nu-l interpreteaza un sezon intreg.
Inaintea primului spectacol dansat impreuna cu Johan Kobborg, partenerul ei de scena si de viata, la Opera Nationala din Bucuresti, balerina declara: "2007 a fost primul an din cariera mea cand din cauza unui accident a trebuit sa ma opresc din dans. Cel mai important lucru pe care l-am descoperit in aceasta perioada de o jumatate de an cand n-am putut sa dansez a fost ca o sa fie bine si dupa ce n-o sa mai pot dansa. In general balerinilor le e foarte greu cand trebuie sa se opreasca pentru ca asta e ce stiu sa faca cel mai bine si au asa un moment de panica in care se intreaba 'ce fac eu dupa aceea?'. Pentru mine anul 2007 a fost anul in care mi-am spus o sa fie Ok si dupa ce n-o sa mai pot dansa. Cand am revenit pe scena a fost o bucurie enorma..."


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.