O "usoara" si "temporara" criza valutara ne-a fost promisa inca din noiembrie 2007 de catre reprezentantii BNR si majoritatea analistilor financiari de prin banci. Viziunea sumbra a acestora plasa euro la 3,5 lei pentru finele lunii decembrie, urmand
O "usoara" si "temporara" criza valutara ne-a fost promisa inca din noiembrie 2007 de catre reprezentantii BNR si majoritatea analistilor financiari de prin banci. Viziunea sumbra a acestora plasa euro la 3,5 lei pentru finele lunii decembrie, urmand ca la inceputul lui 2008 leul sa se aprecieze. Consilierul BNR, Lucian Croitoru, ne linistea prin noiembrie anul trecut intr-o declaratie pentru Reuters ca ceea ce se intampla acum cu leul "este o corectie normala" si "nu va determina Banca Nationala sa majoreze din nou nivelul dobanzii de referinta". Insusi Calin Popescu-Tariceanu era de parere ca deprecierea "nu este un lucru rau" si chiar va ajuta exportatorii. In regula, atunci nu am de ce sa ma sperii.
Insa intre timp BNR s-a mai gandit si a majorat dobanda de referinta de la 7% la 7,5% in decembrie, nivel mentinut si pentru ianuarie 2008, iar aceeasi tendinta a urmat-o si euro, care a ajuns la 3,6978 astazi. In primele zile ale anului, analistii au prognozat scumpirea inevitabila a alimentelor si tot mai multe banci anunta majorarea dobanzilor pentru creditele in euro si RON, cu 0,5 pana la 1%. Recunosc, acum m-am speriat putin. Aceasta pentru ca am si eu un credit si maine ma duc sa imi platesc rata. Şi incep sa calculez putin. Pentru un credit de consum de 10.000 euro pe 10 ani as avea de platit in medie 163 euro. Asta inseamna 546,05 RON la un curs de 3,35 euro prin noiembrie 2007 si ar insemna 601,47 RON maine la cursul de astazi. Asadar, o crestere cu 55,42 RON in numai doua luni! Ca sa am constiinta impacata, calculez si pentru RON. Pentru aproximativ 34.000 de RON pe 10 ani as avea de platit o rata lunara de 567,43 RON maine, in conditiile in care in urma cu doua luni as fi avut de platit in medie cu 60 RON mai putin. Citind si analizele din ultimele zile, se pare ca nu este de glumit. Evolutia cursului este incerta pentru prima jumatate a anului, dar cu tendinte clare spre depreciere.
In conditiile date, ma bate gandul sa fac o refinantare in franci elvetieni, moneda cumintica si fara evolutii spectaculoase in ultimii ani, mentinandu-se in medie la 2,1 RON pentru un CHF. In plus, rata medie a dobanzii este de 7,5% cu DAE la o valoare medie de 13%. Se pare ca nu sunt singura care ia in considerare aceasta schimbare, de vreme ce reprezentantii bancilor au anuntat o crestere spectaculoasa a cererii pentru creditele in CHF, egaland chiar cererea pentru creditele in euro. Cererea spectaculoasa se datoreaza in mare parte costurilor mult reduse fata de creditele acordate in celelalte monede, ajutand solicitantul sa obtina o suma mai mare in conditiile aceluiasi nivel al venitului. Faptul ca a luat-o razna cursul RON/euro si nu se stie cand o sa se stabilizeze este un motiv in plus sa ma indrept spre aceasta moneda. Singurul inconvenient este necesitatea conversiei valutare inaintea achitarii ratei lunare din lei in CHF si in general as pierde in medie 2 procente din valoarea sumei.
Da, ne asteapta vremuri grele.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.