Discutiile controversate pe tema noii legi a spatiilor verzi n-au luat sfarsit, "baietii destepti" reusind, asa cum era de asteptat, sa puna bete-n roate. Desi Guvernul a aprobat varianta corecta a legii care interzicea distrugerea spatiilor verzi,

Discutiile controversate pe tema noii legi a spatiilor verzi n-au luat sfarsit, "baietii destepti" reusind, asa cum era de asteptat, sa puna bete-n roate. Desi Guvernul a aprobat varianta corecta a legii care interzicea distrugerea spatiilor verzi, Senatul a respins amendamentul respectiv, acum legea ajungand la Camera Deputatilor. Ieri la Ministerul Mediului a avut loc o dezbatere pe aceasta tema la care au luat parte atat reprezentanti ai ministerelor implicate, cat si ai organizatiilor neguvernamentale. Marele hop este acum la Comisia Administrativa din Camera Deputatilor, care va discuta la inceputul lunii februarie amendamentul referitor la interzicerea constructiilor pe spatiile verzi. "Pentru a avea spatii verzi ai nevoie de vointa politica. Senatorii n-au fost de acord cu protejarea zonelor verzi, punand pe primul plan proprietatea privata. Ei au vrut ca terenurile proprietate privata sa fie exceptate de la lege, putandu-se astfel construi pe ele", ne-a declarat Lucia Varga, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului.

In urma discutiilor de ieri s-au mai adus unele completari la Ordonanta 114/2007. Astfel, autoritatile locale vor fi obligate in sase luni sa reactualizeze planurile urbanistice generale, pentru a fi identificate spatiile verzi. Pentru ca amenzile sunt destul de blande, in noua varianta vor fi modificate si sanctiunile pentru cei care incalca legea, mergan-du-se pana la dosar penal.

INTERESE. O alta problema ridicata la dezbatere a fost legata de noul cod silvic. "Cand vom avea de gand sa declaram padurile zone verzi? Noul Cod silvic, care a trecut si de Senat prevede ca terenurile pana intr-un hectar pot fi transfomate in zone construibile, doar cu acordul Inspectoratului Silvic Teritorial. Terenurile intre 1 si 10 hectare au nevoie de aprobarea ministerului de resort, peste 10 hectare de aprobarea Guvernului. Pana acum au disparut Padurea Corbeanca 1, urmeaza Corbeanca 2 si Padurea Baneasa. Si am luat in calcul doar Bucurestiul", a semnalat Dan Trifu, vicepresedinte Eco-civica.

Daca lucrurile s-ar fi miscat mai repede, acum Parcul Bordei ar fi fost salvat de la distrugere. Astazi, in sedinta Consiliului General al Capitalei va fi discutat din nou cazul Bordei. Se ia in calcul un schimb de terenuri intre Costica Constanda, proprietarul zonei verzi, si Satul Francez, administrat de muncipalitate, fapt ce-l avantaseaza pe afacerist.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.