Ucrainenii ingheata la cozi interminabile pentru compensatiile oferite de guvern in schimbul economiilor pierdute la caderea comunismului.

Milioane de ucraineni au luat cu asalt bancile de stat din tara pentru a primi compensatii in schimbul economiilor pierdute la caderea comunismului. Oamenii au infruntat un frig naprasnic si au format cozi interminabile la usile institutiilor financiare, in asteptarea banilor. Cel putin doi pensionari au murit din cauza temperaturilor foarte scazute. In plus, un angajat al unei banci din Kiev a fost batut de cetatenii care spuneau ca nu-si primesc banii suficient de repede.

Potrivit unui proiect legislativ promovat de noul premier Iulia Timosenko, toti oamenii care si-au pierdut banii depusi in banci, in momentul destramarii URSS, au dreptul la compensatii. Fiecare pagubit poate obtine pina la 198 de dolari. Cei care au pierdut mai mult de atit isi vor recupera o parte din bani, in cupoane de compensatie pentru plata intretinerii sau alte avantaje. Timosenko a facut din acest proiect ideea centrala a campaniei sale electorale de la finele anului trecut. Acum, punerea in aplicare a legii i-a crescut considerabil popularitatea, in special printre pensionarii si batrinii nevoiasi. „Am nevoie de acesti bani, trebuie sa-mi cumpar incaltaminte si un palton", a declarat Lidiya Polishchuk, o pensionara de 81 de ani, care a stat ore in sir la coada in asteptarea banilor. Multi virstnici din Ucraina se afla in aceeasi situatie. Ei au facut economii in tinerete, in perioada comunista, deoarece lipsa bunurilor de larg consum le permitea sa pastreze cu usurinta banii. La destramarea URSS insa, bancile le-au inghetat conturile, iar oamenii au ramas fara nici un ban. In plus, haosul si inflatia galopanta de la inceputul anilor ’90 au facut ca nivelul lor de trai sa scada constant.

Cetatenii au dat buzna la banci, in primele zile de la anuntarea platilor. Ei spera ca astfel sa isi primeasca despagubirile inainte ca guvernul sa revina asupra deciziei. (Se stie ca in Ucraina exista o adevarata traditie a revocarii hotaririlor guvernamentale, la scurt timp dupa ce acestea au fost date.) Statul va acorda compensatii de 1,2 miliarde de dolari in 2008, iar alti bani ar putea fi oferiti in anii urmatori.