Filmul “4 luni, 3 saptamani si 2 zile” al lui Cristian Mungiu, propus de Romania pentru nominalizarile la Oscar, lipseste de pe lista celor noua filme selectate in penultima faza a nominalizarilor la prestigiosul premiu. OMIS

Filmul “4 luni, 3 saptamani si 2 zile” al lui Cristian Mungiu, propus de Romania pentru nominalizarile la Oscar, lipseste de pe lista celor noua filme selectate in penultima faza a nominalizarilor la prestigiosul premiu. OMIS. Institutul Cultural Roman de la New York si distribuitorul filmului “4,3,2” in SUA, “IFC First Take”, arata, intr-un comunicat de presa remis miercuri, ca Academia Americana de Film a anuntat lista celor noua filme selectate in penultima faza a nominalizarilor la Oscar pentru categoria “Cel mai bun film strain”, dar in ciuda asteptarilor, filmul romanesc nu se afla pe aceasta lista. Potrivit comunicatului, criticii de film americani denunta procedura de selectie a Academiei, iar reactia lor la aceasta veste a fost imediata. Sub titlul “How Do You Say “Oscar Scandal” in Romanian? (Cum spui “Scandalul Oscarurilor” in limba romana?), cunoscutul critic de film de la LA Weekly, Scott Foundas, publica un amplu articol in care isi exprima indignarea pentru ca filmul “4,3,2” nu a intrat pe lista de nominalizari pentru Oscar. Articolul contine o explicatie exhaustiva despre procedura de selectie, un impresionant istoric al adeziunii critice fara rezerve in SUA fata de filmul lui Mungiu si un rechizitoriu extrem de aspru la adresa a ceea ce el numeste “o zi care va ramane in istoria premiilor Academiei drept infama”. Motivul - “Filmul strain cel mai apreciat al anului, “4 luni, 3 saptamani si 2 zile” al regizorului roman Cristian Mungiu, nu se afla pe lista de nominalizari pentru Oscar”. In sursa citata se arata totodata ca articolul lui Foundas http://blogs.laweekly.com/foundas/how-do-you-say-oscar-scandal-i) este, deocamdata, cel mai vast dintr-o serie de reactii ale criticilor americani la comunicatul de presa al Academiei. Scott Foundas este criticul care a introdus filmul “4, 3, 2” in cadrul ceremoniei decernarii premiilor Asociatiei Criticilor de Film din Los Angeles, desfasurate pe 12 ianuarie. Criticii din Los Angeles au considerat filmul lui Mungiu ca fiind “Cel mai bun film strain al anului”. La aceeasi ceremonie, Vlad Ivanov a primit distinctia de “Cel mai bun actor intr-un rol secundar”. Cristian Mungiu: "Sunt dezamagit ca "4,3,2" nu a fost selectionat la Oscar" "Sunt dezamagit, desigur, ca '4 luni, 3 saptamani si 2 zile" nu a fost selectionat intre filmele care continua cursa pentru Oscar in principal pentru faptul ca primirea grozava din presa americana crease aceasta asteptare. Daca parcurgem insa lista filmelor retinute fata de cea a filmelor neretinute, constatam ca suntem intr-o companie foarte placuta si ca votantii pentru Oscarurile americane pentru film strain pur si simplu prefera un alt tip de cinema", arata Cristian Mungiu.

Acesta a mai adaugat ca premiile si distinctiile au rostul lor in promovarea filmelor, insa "e bine sa ne amintim cu ocazii ca cea de azi ca reusita unui film consta in emotia pe care o resimt spectatorii privindu-l mai mult decat in onorurile publice pe care se intampla sa le colectioneze sau nu".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.