Mapa profesionala a Monicai Macovei - fost procuror in Parchetul ICCJ pina in 1997 si fost ministru al Justitiei - a fost facuta publica de Parchetul General.

Fostul ministru al Justitiei Monica Macovei si-a dat demisia, in anul 1997, din functia de procuror, dupa ce procurorul general al Romaniei de atunci, Nicolae Cochinescu, a solicitat un control al activitatii ei. Controlul a avut loc la sfirsitul anului 1996, cind Monica Macovei era procuror in cadrul Parchetului General. Seful direct al Monicai Macovei, procurorul Adrian Vlad, a constatat ca magistrata avea nesolutionate 5 lucrari din anul 1993, 54 din 1994, 46 din 1995 si 93 din anul 1996, spun sursele citate.

„Doamna procuror Macovei Monica Luiza intirzie in mod sistematic rezolvarea lucrarilor cu intervale foarte mari de timp, in mod nejustificat; dovedeste lipsa de oganizare in desfasurarea activitatii de procuror, in tinerea evidentelor lucrarilor; insubordonare in relatiile cu sefii ierarhici; intirzie la program in mod sistematic si lipseste nemotivat", nota inspectorul. Controlul a relevat ca lucrarile nesolutionate de Macovei aveau o vechime intre 60 si 1.030 de zile.

In raportul de control, inspectorul da de inteles ca activitatea procurorului Macovei a fost superficiala. „Doamna procuror obisnuieste sa inchida lucrari ocolind controlul sefilor si nedind solutia. De asemenea, s-a mai remarcat ca doamna procuror, in relatiile cu seful de serviciu, foloseste biletele in locul convorbirilor directe. Din continutul unui astfel de bilet mai deducem si atitudinea sa superficiala in legatura cu modul operativ de solutionare a plingerilor venite de la cetateni, precum si modul in care intelege sa se poarte in relatiile cu colegii de serviciu", arata inspectorul Mihai Cirstea.

In replica, Macovei afirma: „Raportul intocmit de procurorul inspector Cirstea s-a inscris in practica abuziva a cercetarii disciplinare a procurorilor care nu erau iubiti de procurorii generali. Acel raport a fost intocmit pe fondul unui conflict pe care l-am avut cu procurorul general de atunci, Nicolae Cochinescu, care mi-a interzis o deplasare la Parlamentul European, la Bruxelles, unde fusesem invitata pentru o dezbatere, conflict in urma caruia mi-am dat demisia".