Moneda nationala s-a prabusit ieri cu 1,32% fata de euro, atingind cea mai mica valoare din ultimii trei ani.

Leul a pierdut numai ieri aproape 5 bani (1,32%) in fata monedei euro, pina la 3,7106 lei/euro, potrivit datelor afisate de banca centrala. Cauza este cererea mare de valuta in schimbul leilor, pe fondul inmultirii datelor negative despre economia romaneasca, sustin dealerii.

Bancile tranzactionau un euro cu 3,6850 lei in deschiderea sedintei valutare de luni, dupa care moneda nationala a pierdut treptat 4 bani, pina la 3,7240 lei/euro, in decurs de mai putin de o ora. Ulterior, leul si-a revenit usor pina la 3,69 lei/euro, dar dupa ora 10.30 si-a reluat deprecierea fata de moneda europeana, pina la 3,7135 lei/euro, iar la ora 14.05, euro era cotat la 3,7110-3,7160 lei. Ce este si mai nelinistitor este ca ieri pe piata valutara au avut loc transferuri la volume destul de mari, spun dealerii.

„Piata a continuat sa fie dominata de ordine de cumparare de valuta, mai ales ca investitorii straini au inceput sa se uite mai atent la economia Romaniei inca de la sfirsitul anului trecut", a spus dealerul-sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle, pentru NewsIn. Un alt dealer a declarat pentru MEDIAFAX sub protectia anonimatului ca „se continua tendinta de depreciere a monedei nationale, ca urmare a sentimentului negativ existent pe piata".

Nici Banca Nationala, nici Ministerul Finantelor nu par oficial ingrijorate de ce se intimpla de ceva vreme cu leul. Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, a declarat ca miscarile de pe piata valutara dintr-o singura zi nu sint suficiente pentru a oferi detalii despre posibile tendinte ale evolutiei leului. „Am inceput o saptamina noua si este important sa analizam evolutia pietei, pentru ca un singur moment nu are relevanta. Exista in mod clar batalii de repozitionare pe pietele valutare internationale la inceputul anului", a spus oficialul BNR pentru Reuters.

Ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ieri ca nu este ingrijorat de evolutia leului pe piata valutara. „Nu sint inca motive de ingrijorare. Potrivit criteriilor de la Maastricht, un curs ar fi riscant daca ar fluctua cu 15% fata de media anuala. La noi nu e cazul", a spus Vosganian.

Cursul afisat ieri de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,7106 lei/euro, descrie o depreciere a monedei nationale cu aproape 5 bani (1,32%) fata de euro, de la 3,6621 lei/euro, cit era vineri. Cursul nu a mai atins acest nivel din februarie 2005, cind banca centrala afisa un curs de referinta de 3,72 lei/euro. Moneda nationala s-a depreciat, desi BNR a atras ieri 5,97 miliarde de lei de la banci in depozite la doua saptamini la o dobinda anuala de 8%. Banca centrala a facut aceeasi miscare si vineri, micsorind astfel oferta de lei de pe piata.

Surse oficiale spun ca autoritatile de la Bucuresti pregatesc o delegatie care va pleca in turneu prin Europa pentru a prezenta cifrele reale ale economiei romanesti. Autoritatile vor astfel sa imbunatateasca parerea investitorilor straini despre economia Romaniei. Delegatia ar fi compusa din membrii mai multor ministere si chiar din BNR.