Centrul Cultural Britanic si-a redeschis biroul din Sankt Petersburg. In replica, Moscova a refuzat sa emita vize personalului angajat aici.

Ignorind interdictia autoritatilor ruse, British Council a redeschis luni biroul din Sankt Petersburg, directorul acestuia, Stephen Kinnok, declarind ca institutia britanica vrea sa-si continue activitatea in Rusia si spera sa gaseasca o solutie in acest sens. British Council anuntase ca-si va redeschide si biroul din Ekaterinburg.

Ministerul de Externe rus a decis, la sfirsitul anului trecut, ca filialele locale ale British Council trebuie inchise, iar pe 3 ianuarie a revenit cu precizarea ca redeschiderea acestor birouri ar fi considerata o provocare din partea Londrei. Centrul Cultural Britanic este in conflict cu autoritatile ruse de ani intregi si nu mai are decit trei filiale in Rusia, fata de 15 acum trei ani. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a recunoscut in decembrie ca masura luata de autoritatile ruse este o riposta la expulzarea din Marea Britanie a patru diplomati rusi, in iunie 2007. Britanicii au sustinut atunci ca au expulzat diplomatii din cauza lipsei de cooperare a Moscovei pentru rezolvarea dosarului Litvinenko, fostul agent rus otravit la Londra.

Ambasadorul britanic Tony Brenton a fost convocat luni la Ministerul de Externe rus pentru a da explicatii referitoare la gestul englezilor. Oficialii de la Moscova au declarat apoi ca nu vor mai emite vize personalului nou numit al British Council din cele doua orase rusesti. „Rusia considera aceste actiuni drept o provocare intentionata, menita sa alimenteze tensiunile din relatiile ruso-britanice", sustine Ministerul de Externe. Potrivit unui comunicat al MAE de la Moscova, partea rusa nu va mai emite vize angajatilor noi ai British Council.