Arhivele Nationale, institutie aflata in subordinea Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA), precizeaza, in replica la afirmatia lui Mugur Ciuvica potrivit careia mapa profesionala a presedintelui Traian Basescu ar fi disparut, ca documentul nu este detinut de institutie.

Intr-un comunicat de luni, Ciuvica il cita pe Dorin Dobrincu, directorul general al Arhivelor Nationale, spunand ca, potrivit acestuia, "dosarul de cadre al lui Traian Basescu (obligatoriu pentru orice fost membru PCR) a disparut". In replica, Arhivele Nationale a dat publicitatii un comunicat de presa in care precizeaza ca Ciuvica s-a adresat institutiei pentru a primi documentul ce-l vizeaza pe Basescu, la care presedintele Grupului pentru Investigatii Politice a si primit raspuns. Potrivit precizarii institutiei, Arhivele Nationale i-au raspuns lui Mugur Ciuvica trei saptamani mai tarziu, precizand ca "s-au cercetat evidentele de la CC al PCR - Sectia Cadre" si "s-a constatat ca nu detinem dosarul domnului Traian Basescu". In plus, lui Ciuvica i s-a mai adus la cunostinta existenta la Arhivele Nationale a unei sali de studiu la care poate solicita, in baza unui permis, documentele create de fostul CC al PCR.

Potrivit unor documente publicate de Mugur Ciuvica, Traian Basescu a fost demis, in 1989, din functia pe care o detinea, pentru "grave neregului profesionale", seful Grupului pentru Investigatii Politice reprosandu-i sefului statului ca nu si-a aplicat siesi, cand a acceptat sefia Transporturilor, criteriile pretinse Noricai Nicolai. La fel ca Norica Nicolai, Traian Basescu a contestat sanctiunea profesionala, insa Comisia Ministerului Transporturilor a mentinut decizia, sanctionandu-l in plus pe actualul sef al statului cu si cu reducerea retributiei cu 20%, scrie Ciuvica. "Pe de alta parte, cata vreme toate dosarele sale sunt ascunse, Traian Basescu este ultima persoana din Romania care are dreptul sa vorbeasca despre dosarele altora. Conform CNSAS, dosarul de colaborator al Securitatii al lui Traian Basescu a fost distrus in 1979 (procesul verbal de distrugere nr. 0058212/15.08.1979 se afla in posesia CNSAS). Conform lui Dorin Dobrincu, directorul general al Arhivelor Nationale, dosarul de cadre al lui Traian Basescu (obligatoriu pentru orice fost membru PCR) a disparut. Conform lui Traian Basescu insusi, dosarul sau profesional de la Navrom nu mai e de gasit", se arata in comunicatul GIP.