Prin apelul unic de urgenta 112 politistii din cadrul IPJ Cluj au fost sesizati despre impuscarea mai multor caini pe raza localitatii Copaceni. Un politist din cadrul Postulului de Politie Sandulesti s-a deplasat in baza sesizarii la fata locului,

Prin apelul unic de urgenta 112 politistii din cadrul IPJ Cluj au fost sesizati despre impuscarea mai multor caini pe raza localitatii Copaceni. Un politist din cadrul Postulului de Politie Sandulesti s-a deplasat in baza sesizarii la fata locului, moment in care activitatea a incetat.

Din verificarile efectuate s-a stabilit ca la data de 13 decembtie 2007, in urma sesizarii mai multor cetateni, Primaria Sandulesti a solicitat printr-o adresa fermei de animale din Copaceni sa ia cat mai urgent solutii de supraveghere a cainilor lasati liberi in incinta fermei in vederea evitarii pericolului de atac (muscatura) la care sunt expuse persoanele care se deplaseaza pe drumul din zona.

La data de 08 inauarie a.c. mai multi cetateni din Copaceni au reclamat Primariei ca au fost atacati de catre caini fara stapani si ca nu se pot deplasa in siguranta pe drumurile din comuna, fara a fi intr-un mijloc de transport din cauza acestor atacuri, fiind in pericol in special copiii in drum spre scoala.

La aceeasi data, 8 ianurie a.c., in jurul orelor 20,00, V. Lina, de 58 de ani, din Sandulesti, in timp ce se afla cu fiica sa V. Elena, de 35 de ani, la domiciliu, au auzit galagie, au iesit in curte si au vazut ca unul din cei patru caini proprietate, sangera in zona gurii.
V. Elena a ramas in curte pentru a verifica conditiile in care a fost ranit cainele, fiind atacata de catre o vulpe, care a muscat-o in zona gambei, provocandu-i si zgarieturi pe picior. Despre acest incident a fost informat primarul comunei.
In aceasi seara, la ora 21,00, V. Lina in timp ce se deplasa spre magazia de lemne a fost atacata de catre o vulpe, reusind sa se apere aruncand mai multe obiecte in directia acesteia. In prezent V. Elena e internata la Spitalul de Boli Infectioase din Cluj.

Toti cei patru caini au fost raniti de vulpe, trei dintre acestia au ramas in gospodarie, celalalt parasind curtea dupa ce a fost agresat. De asemenea a fost ranit in zona pieptului si a capului de catre vulpe si un cal din gospodarie.

In data de 9 ianuarie a.c., la domiciliul familiei, medicul veterinar de la CSV Sandulesti a eutanasiat cei trei caini care erau infectati cu rabie. De asemenea a stabilit ca urma sa fie eutanasiat ulterior si calul .

Primarul comunei Sandulesti, in calitate de presedinte al comitetului antiepizootologic Sandulesti, a solicitat AVPS Potaissa Turda, organizarea pe raza comunei Sandulesti (fondul de vanatoare 37 Turda) a unei vanatori in interesul sanatatii si securitatii publice, conform Regulamentului privind organizarea si practicarea vanatorii, aprobat prin Ordinul nr. 71 din 2005 al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

La baza organizarii vanatorii a stat si solicitarea Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Cluj, adresata AVPS Potaissa Turda de a lua masuri pentru a ucide caini fara stapan deveniti agresiv, in speta cainele lui V. Lina, in cadrul programului de masuri cu privire la combaterea rabiei.

In acest sens a fost emisa la data de 9 ianuarie a.c., o autorizatie de vanatoare pentru fondul nr. 37 Turda, pentru impuscarea cainilor fara stapan si a vulpilor suspecte de rabie.

Pe baza autorizatiei respective, o echipa de patru vanatori, condusa de catre directorul AVPS Potaissa, s-a deplasat pe fondul de vanatoare. In urma verificarilor la aproximativ 250 m de localitatea Copaceni, deasupra fermei zootehnice, au gasit o vulpe cu comportament nefiresc in deplasare retinuta de o haita de caini fara stapan.

Conducatorul actiunii a dispus incercuirea zonei, au asigurat protectatia personalului si au deschis foc inspre animale. In momentul inceperii actiunii vulpea s-a retras catre satul Sandulesti, comuna Sandulesti.

Au fost impuscati sase caini fara stapan din haita respectiva, unul dintre ei a fost doar ranit si s-a retras la marginea satului Copaceni, unde a incercat sa muste o localnica, dupa care s-a adapostit in curtea lui A. Vasile, care se afla in curte impreuna cu sotia si cei trei copii minori si care a solicitat vanatorilor sa impuste ciinele intrucat devenise foarte agresiv.

In jurul orei 17,00 vulpea semnalata a fost urmarita si impuscata in apropierea fermei zootehnice fiind ridicata si transportata la DSVSA Cluj, iar la data de 11 ianuarie a.c. a fost confirmat diagnosticul de rabie.

Din declaratiile partilor implicate a reiesit ca a fost un singur caine impuscat in sat, ca pe timpul desfasurarii actiunii nu a fost pusa in pericol viata vreunei persoane, iar actiunea de vanatoare a fost efectuata in conformitate cu prevederile Legii nr. 407/2006, fiind determinata de focarul de rabie, locuitorii comunei Sandulesti fiind in pericol de a fi contaminati cu o boala infectioasa.

MINISTERUL INTERNELOR SI REFORMEI ADMINISTRATIVE
INSPECTORATUL GENERAL AL POLITIEI ROMANE
Inspectoratul de Politie al Judetului Cluj
Biroul de presa
Cluj-Napoca, 11 ianuarie 2008


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.