Jouyet: Nu putem supravietui la nivelul actual al euroEconomia europeana nu poate face fata la un nivel actual al ratei de schimb al euro atat timp cat yuanul, yenul si dolarul sunt "slabe", precizeaza ministrul european al afacerilor, Jean-Pierre Jo
Jouyet: Nu putem supravietui la nivelul actual al euroEconomia europeana nu poate face fata la un nivel actual al ratei de schimb al euro atat timp cat yuanul, yenul si dolarul sunt "slabe", precizeaza ministrul european al afacerilor, Jean-Pierre Jouyet. "Nu putem supravietui la nivelul actual al euro in timp ce alte trei valute importante sunt atat de slabe", a declarat Jean-Pierre Jouyet, intr-un interviu acordat vineri in St. Julians, Malta, la o festivitate de celebrare a aderarii Maltei la moneda unica, facand referire la yuan, yen si dolarul american, informeaza Bloomberg. "Adevarata problema a acestei cresteri a euro este dezechilibrul creat intre el si alte valute".
Europenii sunt de acord ca un asemenea dezechilibru ar trebui corectat. Ministrii de Finante din zona euro vor solicita ca statele ale caror monede au fost mentionate sa reactioneze, la intalnirea Grupului celor Şapte Natiuni Industriale, a declarat Jouyet. Grupul celor Şapte Natiuni Industriale este format din SUA, Japonia, Canada, Marea Britanie, Franta, Germania si Italia. Euro s-a apreciat cu 15 procente in ultimul an fata de dolarul american, ceea ce a redus competitivitatea exporturilor din UE si a intensificat ingrijorarile ca guvernele din zona euro nu vor putea face fata scaderii economice, prevazute pentru acest an. In timp ce initiativa francezilor de a incuraja cresterea yenului nu-si gaseste inca un suport foarte mare, liderii UE au devenit din ce mai in ce mai interesati de yuan. Moneda chineza s-a apreciat cu 7,4% fata de dolar, dar a pierdut 6 procente in fata monedei europene, in ultimele 12 luni.Toata lumea este ingrijorataJouyet este al doilea demnitar european care isi face publica ingrijorarea cu privire la avansul luat de euro in comparatie cu alte valute, in mai putin de doua zile, dupa ce premierul italian Romano Prodi a spus cu o zi inainte ca este ingrijorat ca nivelul ridicat al monedei unice va incetini cresterea economica pentru cele 15 state ale Europei ce folosesc euro. Acesta a adaugat: "Normal ca este o problema si ca toata lumea sa isi faca probleme".
Cat despre dolar, Jouyet a precizat ca stadiul actual al economiei americane nu indica faptul cum ca dolarul s-ar reaprecia foarte curand, si a adaugat ca doar expertii din bancile centrale ar trebui sa discute despre stabilirea unei politici monetare convergente. Intrebat ce parere are despre decizia Bancii Centrale Europene (BCE) de a mentine dobanda de referinta, luata saptamana trecuta, Jouyet a spus ca a fost una "inteleapta" si ca banca si-a facut datoria intr-o "maniera eficienta", ocupandu-se de problemele de lichiditati si incercand sa lupte impotriva inflatiei in timp ce se stimuleaza cresterea economica. Totusi, a criticat incercarea BCE de a mentine pe termen scurt rata inflatiei sub 2%. "Dupa parerea mea, cresterea economica este mai importanta decat nivelul inflatiei, cred ca ar fi mai bine sa se ia in calcul stabilirea unui nivel-tinta al ratei inflatiei pentru zona euro", a declarat Jouyet.
Franta a avut cateva critici la adresa BCE in ceea ce priveste politica monetara. Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a spus ca presedintele bancii, Jean-Claude Trichet, nu s-a straduit destul de mult pentru a preveni aceasta crestere a euro comparativ cu dolarul. Jouyet, fost sef al Trezoreriei de Stat franceze, a facut apel la o coordonare mai mare a politicilor monetare in zona euro. "Nu este normal ca intr-o zona de uniune monetara cum este cea a tarilor care folosesc euro drept moneda nationala sa se accepte o diferenta intre nivelurile de competitivitate a mai multor economii diferite".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.