Costica Constanda vrea sa dea Parcul Bordei in schimbul Satului Francez, catalogat drept cartier de lux, facut din banii bucurestenilor. Schimbul se va face luand in calcul doar 28.000 de metri patrati din zona verde, pe 5.000 putandu-se construi i

Costica Constanda vrea sa dea Parcul Bordei in schimbul Satului Francez, catalogat drept cartier de lux, facut din banii bucurestenilor. Schimbul se va face luand in calcul doar 28.000 de metri patrati din zona verde, pe 5.000 putandu-se construi in continuare. Pe vilele construite in Satul Francez, afaceristul este pus sa plateasca in jur de 7 milioane de euro, asta in conditiile in care in 2004 municipalitatea a dat 12 milioane de euro.

Dupa o pauza de cateva luni, cazul Parcului Bordei revine pe ordinea de zi a sedintei Consiliului General programata pentru joi. Costica Constanda, proprietarul zonei verzi, vrea mai nou Satul Francez, dar si o parte din Bordei. Negocierile din aceste zile de la Primaria Capitalei vor avea ca subiect doar 28.000 de metri patrati din Parcul Bordei, si nu 33.000, atat cat este suprafata totala. Pe cei aproximativ 5.000 de metri patrati, pe care afaceristul sustine ca i-a vandut, desi nu aduce nici o dovada in acest sens, se poate construi in veselie. Cu alte cuvinte, o parte din parc tot va fi distrusa.

"Vom supune in dezbaterea Consiliului General, in sedinta de joi, proiectul care vizeaza schimbul de terenuri intre Constanda si Satul Francez. S-a facut o evaluare a celor doua terenuri care este echivalenta. S-au luat in calcul doar 28.000 de metri patrati, astfel Primaria Capitalei ramanand in Satul Francez doar cu acel Club care este o sursa de venituri pentru Capitala", ne-a declarat Ionut Popa, viceprimar general al Bucurestiului. Cat despre vilele de lux din Satul Francez, aflate in administrarea Primariei Capitalei din 2004, Popa sustine ca afaceristul va fi obligat sa plateasca valoarea constructiilor si sa preia si contractele aflate in derulare.

ISTORIC. Satul Francez a fost construit pe vremea primarului Crin Halaicu, in urma asocierii dintre Primaria Capitalei si "Bouygues", companie franceza care a investit in World Trade Center. Cartierul a fost initial destinat expatriatilor, insa, dupa ce WTC a inceput sa fie dator la stat, Satul a fost preluat intial de AVAS, intr-un final ajungand in administrarea municipalitatii. In aceste conditii, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat proiectul construirii acestor vile in interiorul complexului rezidential. Locuintele au fost ocupate de oameni de afaceri si angajatii marilor companii din Bucuresti, chiriile fiind de peste 5.000 de euro pe luna. "Acest proiect de schimb apare peste noapte. Primaria Capitalei primeste anual aproximativ trei milioane de euro din chirii. In 2004, cand s-a preluat Satul Francez, municipalitatea a platit 12 milioane de euro. Sunt totusi niste bani. Avem o gaina cu oua de aur si noi vrem sa scapam de ea", ne-a declarat Victor Adar, consilier general.

GRESEALA. Mutarea Satului Francez la municipalitate s-a facut cu putin timp inainte ca primarul general Traian Basescu sa plece de la Primarie la Cotroceni. In aceeasi perioada, Basescu a semnat si controversata dispozitie prin care i-a atribuit, la schimb, 3,3 hectare de teren pe malul Lacului Floreasca lui Costel Constanda, care cumparase dreptul de mostenire de la Lincaru, proprietarii de drept ai terenului pe care se ridicase Satul Francez. Cartierul de lux a fost construit inainte ca Legea 10 sa apara, familia Lincaru revendicand terenul abia in 2003. Graba edilului-sef de atunci, actualul presedinte, a fost suspecta, ulterior iesind la iveala faptul ca Parcul Bordei mai fusese revendicat si de familia Angelescu, dezvaluire facuta de Jurnalul National inca din vara anului trecut. Cazul a fost imediat acoperit. Prefectura a dat familiei Angelescu cinci terenuri in zone bine cotate ale Capitalei pentru a renunta la lupta judiciara pentru zona verde ramasa astfel integral in mainile lui Costica Constanda.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.