Reprezentanti ai producatorului si ai oficialitatilor guvernamentale vor merge in Turkmenistan. Scopul lor: concesionarea de perimetre sau constructia de depozite.

Producatorul de gaze Romgaz Medias ar putea sa se implice in extragerea de gaze naturale din Asia Centrala prin concesionarea de cimpuri gazifere sau prin dezvoltarea de depozite subterane pentru inmagazinare, a declarat secretarul de stat in Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) Viorel Palasca. De interes maxim este Turkmenistanul, iar in acest sens, o delegatie mixta formata din reprezentanti ai Ministerului Economiei si Finantelor si ai producatorului de gaze se va deplasa in tara asiatica pentru a identifica posibilitati de colaborare in proiecte energetice.

„Romgaz are doua posibilitati. Fie sa concesioneze cimpuri gazifere, si aici ne-ar interesa in primul rind zona Asiei Centrale, respectiv Turkmenistan, fie sa se implice in dezvoltarea de depozite subterane prin participatie sau ca antreprenor", a precizat Palasca, citat de MEDIAFAX.

Directorul general al Romgaz, Alexa Jakab, nu a fost informat decit in urma cu trei zile de intentia MEF. „M-a sunat domnul Palasca si mi-a zis sa ne pregatim pentru deplasare. Nu am mai avut contacte pina in prezent cu societati de stat ori private din Turkmenistan", spune Jakab. Acesta afirmase recent ca societatea pe care o conduce se afla in discutie cu doua firme straine in vederea demararii unor activitati de explorare si exploatare de gaze naturale in afara tarii. Managerul Romgaz precizeaza insa ca nu este vorba despre firme din Turkmenistan. „Cu cele doua firme am discutat chestiuni de principiu si vom relua discutiile la sfirsitul acestei luni. In cazul proiectelor externe avem o problema, pentru ca este posibil sa nu putem vinde in tara gazele exploatate din zacaminte externe din cauza lipsei conductelor de transport. Vom vedea cum vom depasi aceasta problema", a mai spus Jakab.

Romgaz, unul dintre cei doi producatori de gaze importanti la nivel national, a realizat, in primele noua luni ale anului trecut, venituri totale de 2,6 miliarde de lei, in crestere cu 12,1% fata de perioada similara din 2006, si un profit net de 248,8 milioane de lei, in scadere cu 30,6%.

Compania cauta implicarea in activitati de explorare si de exploatare a rezervelor de gaze din alte state in conditiile in care doar productia interna nu va mai fi suficienta.

Romgaz produce in Romania circa 6 miliarde de metri cubi de gaze si importa din Rusia circa 1,2 miliarde. Ministerul Economiei si Finantelor detine 85% din capitalul Romgaz, in timp ce Fondul Proprietatea are o participatie de circa 15%.