Societatea AG2R Fond de Pensii considera legitima solicitarea mai multor organizatii ale societatii civile de a introduce un randament minim garantat al pensiilor private obligatorii egal cu rata inflatiei si avanseaza ca solutie emiterea de titluri
Societatea AG2R Fond de Pensii considera legitima solicitarea mai multor organizatii ale societatii civile de a introduce un randament minim garantat al pensiilor private obligatorii egal cu rata inflatiei si avanseaza ca solutie emiterea de titluri de stat corelate cu indicele inflatiei.
"Pentru a rezolva problema actuala, solutia ar putea consta in emiterea de titluri de stat corelate cu indicele inflatiei pentru perioade variabile (3, 5 sau 10 ani). Aceasta ar permite solutionarea problemei actuale, fara ca totodata sa impuna operatorilor constrangeri care i-ar priva pe salariatii romani sa profite de conjuncturi mai favorabile pe viitor. Incercarea de a rezolva o problema de conjunctura prin adoptarea unor masuri structurale da rar rezultate", se arata intr-un comunicat al AG2R Fond de Pensii. AG2R Fond de Pensii este una dintre cele 18 companii autorizate sa activeze pe segmentul pensiilor private obligatorii (Pilonul II).
Societatea civila vrea garantii
Anterior ideii lansate de AG2R, mai multe organizatii ale societatii civile au propus, intr-o scrisoare deschisa adresata, autoritatilor centrale, introducerea unui randament minim anual garantat al pensiilor private obligatorii, egal cu rata anuala a inflatiei, care ar trebui asigurat de administratori. Semnatarii scrisorii erau Grupul de Economie Aplicata, Societatea Academica din Romania, Academia de Advocacy, Confederatia Patronala a Industriilor, Serviciilor si Comertului, Blocul National Sindical si Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa".
Unul dintre argumentele organizatiilor semnatare se refera la faptul ca, in cazul in care contributia nu ar fi administrata privat, alternativa cea mai putin riscanta de economisire ar fi titlurile de stat, urmate de depozitul bancar. De asemenea, semnatarii mentioneaza si "capacitatea controversata" a fondurilor de pensii private de a atinge randamentele promise si faptul ca istoria a demonstrat ca investitiile de portofoliu pe orizonturi mari de timp prezinta un risc ridicat. Semnatarii scrisorii sunt de parere ca in cazul in care populatia nu va primi macar banii pe care i-a depus se va indrepta impotriva statului pentru a primi despagubiri si, pentru a preintampina aceasta situatie, trebuie aplicat principiul conform caruia pierderea trebuie acoperita de cei care o provoaca. Potrivit legislatiei actuale, administratorul unui fond de pensii pe Pilonul II garanteaza contributiile nominale, minus comisionul de administrare al societatii.
Diversificarea plasamentelor
Reprezentantii AG2R spun ca mai multe tari din vestul Europei au adoptat pentru plasamentele economiilor pentru pensii un nivel minim garantat al randamentului, exprimat in functie de nivelul de randament mediu constatat pentru bancile centrale de pe pietele financiare. "Nivelul EONIA al Bancii Centrale Europene (indicele oficial publicat de Banca Centrala Europeana, Euro Over Night Index Average) ar putea servi drept o referinta in acest sens", precizeaza AG2R. Pe de alta parte, reprezentantii AG2R atrag atentia ca cea mai eficienta protectie impotriva inflatiei consta in diversificarea plasamentelor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.