Cand Ion Cristoiu semnala intrarea carnatarilor in presa n-a fost luat in serios. Cei mai multi, inclusiv gazetari, au crezut ca e vorba despre o figura de stil, despre o eticheta, despre orice, mai putin adevarul pe care il spunea lumii gazetarul de
Cand Ion Cristoiu semnala intrarea carnatarilor in presa n-a fost luat in serios. Cei mai multi, inclusiv gazetari, au crezut ca e vorba despre o figura de stil, despre o eticheta, despre orice, mai putin adevarul pe care il spunea lumii gazetarul devenit loc comun in presa din Romania. Sigur, carnatarii intrasera in presa ca patroni, nu ca jurnalisti, dar acest fapt a fost cu atat mai grav. De parca nu fusesera suficienti ani cand patronii unor ziare facusera in paginile publicatiilor pe care le detineau tot felul de jocuri politice, care mai de care mai viclene, mai mestesugite, toate bine camuflate in numele obiectivitatii si mai ales al independentei editoriale si pana la urma la sustinerea unui candidat si a unui partid puteau fi facute la vedere asa cum se face in Statele Unite, de exemplu. Dar nu si la noi, unde politica, banii si independenta editoriala au mers mana-n mana la cheremul mai-marilor zilei, oamenii momentului si patronii momentului. Pasul urmator a fost cel mai usor de facut: multi patroni de presa, carnatari sau nu, au trecut la conducerea efectiva a vehiculelor media. Mai timid la inceput, mai pe fata, mai pe din dos, mai prin interpusi, ca apoi s-o faca direct fara teama, fara prejudecati, fara complexe. Chiar cu tupeul dat de "filozofia" Gigi Becali, "eu dau banii, eu hotarasc!". In acelasi timp a avut loc si "manelizarea" presei. Cristian Tudor Popescu este victima acesteia. Profilul si audienta nu mai pot fi facute in Romania cu lucruri serioase, cu ziare serioase. "Manelizarea" presei este cel mai simplu mod de a prosti publicul, cititorul si-n cele din urma poporul roman, tratat si asa vreme de 18 ani ca o gloata care trebuie sa consume ceea ce i se da. Pe buna dreptate au ajuns moldovenii sa ne arate cu degetul, spunand ca programul televiziunilor romanesti in noaptea de Anul Nou a fost unul "absolut tiganesc". Parca numai in noaptea de Anul Nou!


Asadar, imbecilizarea poporului roman continua. Fara drept de apel, fara recurs, fara alternativa. De 18 ani. Da, prin indepartarea lui Cristian Tudor Popescu presa de autor e pe cale de disparitie. Prostia romaneasca si ingamfarea patronala ne tin predici despre cum trebuie sa se faca presa din Romania. Prin manelizare, martirizare, tabloidizare, internetizare si imbecilizare. Autorii trebuie sa dispara, urmeaza era colectivizarii informatizate, epoca nickname-urilor, secolul nimanui, evul lui neica-nimeni. Mai da-i in ma-sa si pe Cristian Tudor Popescu si pe toti autorii al caror nume "depersonalizeaza" presa de pe la noi! Si-n definitiv, duca-se toti gazetarii care mai au personalitate, idei, principii si coaie in Romania!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.