Saudi Oger Ltd. a anuntat achizitionarea de la partenerul sau Qualcomm Incorporated a 50% din participatia acestuia in compania Inquam Limited, detinatorul companiei romanesti de telefonie mobila Telemobil S.A., se arata intr-un comunicat al companiei Telemobil.
"Achizitionarea Telemobil S.A. se refera la cumpararea participatiei Qulacomm in Inquam Limited in proportie de 100%, fara ca alti termeni ai acestei tranzactii sa fie facuti publici", se arata in comunicat.
Telemobil este primul operator CDMA din lume care a lansat servicii comerciale 3G in banda de 450 MHz. De curand, Telemobil a castigat licenta de spectru UMTS in banda de 2.100 MHz si in scurt timp va incepe o expansiune masiva a retelei sale utilizand frecventa.
"In urma acestei achizitii, grupul Saudi Oger ramane pe deplin dedicat dezvoltarii si crearii de valoare atat pentru actionari, cat si pentru angajatii Zapp Romania si Zapp Portugalia. Saudi Oger continua sa aiba o relatie foarte buna cu QUALCOMM si asteapta cu mare interes viitoarele inovatii ale acestuia in domeniul solutiilor mobile de voce si date CDMA si WCDMA in 450 si 2100 MHz", se mai arata in comunicat.
Telemobil S.A. e subsidiara romaneasca a Inquam Limited, ce furnizeaza servicii mobile de date si voce 3G sub numele de Zapp.
Compania a fost achizitionata in anul 2000 de catre Inquam, o companie care avea ca actionari cu participatii egale Saudi Oger Limited si Qualcomm Incorporated. Saudi Oger Ltd. este, de asemenea, actionarul principal al Oger Telecom, lider pe pietele in curs de dezvoltare.Telemobil si-a redus anul trecut capitalul social cu peste 260 milioane dolariActionarii Telemobil SA Bucuresti au hotarat la intalnirea din septembrie de anul trecut reducerea capitalului social al companiei cu 648,36 milioane lei (265 milioane dolari), pana la 277,8 milioane lei, prin reducerea numarului de actiuni cu 259,3 milioane parti sociale, potrivit Monitorului Oficial.
In urma reducerii, capitalul social al Telemobil SA Bucuresti de la 926,24 milioane lei (379 milioane dolari) la 277,87 milioane lei (113 milioane dolari), numarul de actiuni a fost redus de la 370,49 milioane la 111,14 milioane parti sociale, cu pastrarea valorii nominale de 2,50 lei per actiune.Compania a stopat in septembrie 2007 emiterea de obligatiuniTelemobil a decis la inceputul lunii septembrie anul trecut stoparea temporara a procesului de emitere de obligatiuni, dupa ce in aprilie actionarii companiei au decis emiterea de obligatiuni in valoare de 125 milioane dolari, proiect care avea ca scop principal accelerarea cresterii companiei, extinderea retelei si lansarea unor noi servicii.
"Avand in vedere conditiile actuale pe care le prezinta piata globala de credite si in acelasi timp necesitatea companiei de a merge mai departe cu planurile sale de investitii, am considerat ca este mai bine sa evaluam alte surse de finantare, in loc sa asteptam o imbunatatire a pietei financiare", a declarat directorul executiv Telemobil, Piermario Di Pietro.
Pe 21 septembrie 2007, agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a retras operatorului de telefonie Telemobil S.A. ratingul "B-", la solicitarea companiei, si a scos-o de sub supraveghere cu perspectiva negativa. S&P a retras ratingul, dupa ce Telemobil a anuntat ca nu va mai incerca sa intre pe piata obligatiunilor pe termen scurt ca sa finanteze planurile sale de dezvoltare si investitii.
Analistii de la S&P au mai spus ca Telemobil nu a primit inca o evaluare pentru alte datorii si este probabil sa solicite sustinerea actionarilor pentru nevoile sale curente de finantare.