"IBM Next Five in Five" a dezvaluit o lista de inovatii ce au potentialul de a schimba in urmatorii cinci ani modul in care oamenii muncesc, traiesc si se distreaza. Lista se bazeaza pe tendintele pietei si ale societatii care probabil ne vor transfo
"IBM Next Five in Five" a dezvaluit o lista de inovatii ce au potentialul de a schimba in urmatorii cinci ani modul in care oamenii muncesc, traiesc si se distreaza. Lista se bazeaza pe tendintele pietei si ale societatii care probabil ne vor transforma vietile, dar si pe noile tehnologii dezvoltate in laboratoarele IBM din intreaga lume care pot face posibile aceste inovatii, se arata intr-un comunicat al companiei.
O serie de tehnologii "smart energy" vor facilita controlul volumului total de dioxid de carbon emis de aparatele utilizate in scop personal. In timp ce datele incep sa circule prin firele electrice, masinile de spalat vase, aparatele de aer conditionat, luminile si alte echipamente vor fi conectate direct la o retea electrica "smart", creand posibilitatea de a le controla prin intermediul telefonului mobil sau prin orice navigator Web.
"Pe langa posibilitatea de a va alerta cand lasati aparatele pornite atunci cand ar trebui sa fie oprite pentru a economisi energia, tehnologia va va oferi rapoarte recente despre consumul de energie, astfel incat veti putea monitoriza cat curent consumati si cat economisiti. Retele inteligente de curent vor crea utilitati care sa va ofere optiunea de a folosi surse ecologice de energie pentru a va utila casa, precum cele solare sau eoliene", se mai arata in comunicat.
Potrivit IBM, modul in care conduceti vor modifica complet, noul val de conectivitate intre masini si drum va schimba modul in care conduceti, va va oferi siguranta si va va feri chiar si de blocajele din trafic.
Tehnologia este menita sa fluidizeze traficul, sa reduca poluarea, accidentele si sa va usureze traseul din punctul A in punctul B eliminand astfel stresul cotidian. Masina va fi dotata cu tehnologii de asistenta care vor face posibila comunicarea automobilelor intre ele si cu senzorii drumurilor - permitandu-le astfel sa reactioneze ca si cand ar avea "reflexe", executand actiuni preventive in conditii periculoase. Autoturismul va va comunica automat locurile unde traficul este blocat si va gasi o ruta alternativa.
"Toti am auzit expresia 'esti ceea ce mananci>>, dar cum alimentele circula, traversand granite internationale, nevoia de 'a sti exact ceea ce mancati>> nu a fost niciodata asa de importanta. In urmatorii cinci ani, noi sisteme va vor permite sa aflati sursa exacta si modul de fabricare al produselor pe care le cumparati si le consumati. Veti afla totul, de la climatul si tipul de sol in care a fost crescut produsul, la pesticidele si gradul de poluare la care a fost expus, la energia consumata pentru productie, la temperatura si calitatea aerului din containerele in care a fost transportat pana in momentul cand a ajuns pe masa dumneavoastra", mai informeaza comunicatul.
Telefonul mobil va deveni ghid bancar, pentru cumparaturi, pentru vizitarea unui oras, si nu doar atat. Noua tehnologie va permite fotografierea unei persoane ce poarta o haina dorita de utilizatorul telefonului si va cauta automat pe internet un designer si cele mai apropiate magazine de unde o poate cumpara.
Atunci cand telefonul este deschis intr-un oras necunoscut, va oferi automat informatii despre locurile de distractie, activitati si localuri, facand rezervari si cumparand bilete - ca un asistent personal.
Doctorii vor beneficia de "super senzori" performanti pentru a va diagnostica si trata mai bine: In urmatorii cinci ani, doctorul dumneavoastra va putea vedea, auzi si intelege fisele medicale prin modalitati cu totul noi. Astfel, doctorii vor dobandi "superputeri" - tehnologiile le vor permite sa dobandesca vedere precum razele-x pentru a vizualiza imagini medicale; auz foarte fin pentru a identifica cele mai mici indicii in bataia inimii dumneavoastra; si metode de a organiza informatia in acelasi mod in care trateaza un pacient. Computerul va compara automat indicii vizuali si auditivi cu mii si sute de mii de dosare medicale, putand astfel sa puna un diagnostic mai precis si sa va trateze bazandu-se pe informatiile despre oameni cu aceleasi probleme si trasaturi, se arata intr-un comunicat al IBM.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.