De ce au aparut pe piata inregistrarile convorbirilor dintre intaiul terorist, dar si fugar al tarii, Omar Hayssam si procurorul Ciprian Nastasiu? Stiau protagonistii dialogului ca sunt inregistrati si daca da, ce relevanta au inregistrarile? Cat la

De ce au aparut pe piata inregistrarile convorbirilor dintre intaiul terorist, dar si fugar al tarii, Omar Hayssam si procurorul Ciprian Nastasiu? Stiau protagonistii dialogului ca sunt inregistrati si daca da, ce relevanta au inregistrarile? Cat la suta din dialogurile celor doi a fost dat publicitatii? Si intrebarile pot curge. Cert este un singur lucru: fragmentele de inregistrari date publicitatii in exclusivitate de agentia Mediafax nu au aparut intamplator. Ce ascund ele se intreaba multi, inclusiv Comisia de Control a activitatii SRI, care va dezbate problema, dar si Consiliul Superior al Magistraturii, care s-a autosesizat in legatura cu materialele de presa avandu-i protagonisti pe Omar Hayssam si pe Ciprian Nastasiu. Pana se vor lamuri specialistii in legatura cu adevarul din spatele dialogurilor celor doi, daca se vor lamuri vreodata, am putea sa ne luam libertatea unor consideratiuni pe marginea textului prezentat. Desi incomplet si ciuntit, din motive de acoperire a unor aspecte cu implicatii serioase in viata politica prin personajele mentionate, pentru cineva familiarizat cu munca informativ-operativa ar putea fi clar ca Omar Hayssam este un agent cu mare experienta in acest domeniu. Pe spatiul romanesc. Despre Hayssam s-a afirmat in repetate randuri ca a lucrat ca recrutat de ai nostri (de fosta DSS, acum SRI), dar si de sirieni. Perioada exacta si care a fost initial ordinea recrutarii sunt chestiuni care raman de clarificat, dar se pare ca dupa o anume perioada omul a devenit minimum agent dublu.

Legaturile sale politice oficiale cu PSD si conducerea acestuia indica faptul ca o parte a numelor scoase din trascript sunt certe pe acea parte a esichierului politic. Nu insa exclusiv, intrucat Hayssam a trebuit sa-si largeasca aria de sprijin si pentru perioada cand au venit la putere "ceilalti". Cum in paralel pe linia de afaceri a intrat in legatura cam cu toti potentatii zilei, asta explica de ce spectrul relatiilor sale in Romania este precum gradina zoologica, adica tot felul de "animale", care altfel se sfasie intre ele cand se intalnesc, dar nu pe Hayssam.

Mai rezulta din transcript ca niste "baieti destepti" au incercat dupa arestare sa-l stoarca de informatii care nu aveau nici o legatura cu subiectul acuzarii. La nivel de santaj i s-a cerut sa toarne o serie de politicieni adversari grupului ce-l storcea de informatii, iar Hayssam, ca om cu experienta, a inteles repede (mai ales fiind in puscarie) ca, daca da curs cererii, este in pozitia de perdant. Si atunci a cerut ajutor, pe care, desigur, l-a primit ca rasplata pentru loialitatea politica aratata. Partea pierzatoare s-a facut foc si para si desigur in absenta unor informatii precise, ca si a lipsei de apetit pentru un scandal national monstru, a decis sa-l gaseasca pe acarul Paun.

"Nic" (alias procurorul) care, initial, a cam cazut ca musca-n lapte, s-a reorientat rapid (daca la ordin sau din initiativa personala, ramane de vazut) si apoi, pentru a nu fi pedepsit, inclusiv cu spectrul de a fi trimis la "mititica", a fost activat/reactivat/recrutat si pus la treaba, sa intre in contact cu Hayssam, pentru a obtine anumite informatii atat evaluative, cat si compromitatoare la adresa unora sau altora. Dialogul miroase de la distanta ca intrand intr-un asemenea tip de operatiuni ale unor informatori trimisi la inaintare. Aici e partea umoristica a dialogului. "Nic" incearca sa obtina cat mai multe informatii (este clar ca prioritatea este de a obtine informatii despre cum a plecat si cu ajutorul cui - deci este vorba despre cei care au incercat extorcarea informativa a lui Hayssam, si nu despre cei care i-au sprijinit iesirea din Romania), iar Hayssam, experimentat, mentine dialogul dand el ceva informatii (ramane de vazut daca nu sunt de inducere pe o pista gresita, menita sa asigure acoperirea adevaratei variante), dar mai ales pentru a-l aduce pe "Nic" pe teritoriul unde el are controlul. "Nic", instruit si prudent, incearca sa refuze, dar argumentele sunt puerile si inconsistente, ceea ce il va convinge pe Hayssam ca "Nic" este sub control informativ. Ceea ce, de altfel, nici nu era prea greu de ghicit, avand in vedere "libertatea de actiune a lui Nic", care ar fi trebuit in mod normal sa fuga de subiect ca Diavolul de tamaie. Suna a joc operativ? Suna. Ce-i drept, cam steril si greu de digerat pentru bizon. Cum, la fel de bine, ar putea fi doar inca un scenariu intr-o mare de scenarii, asa cum le place romanilor sa teasa din sculare pana in culcare. Somn usor, Romania!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.