Propus in 1991 de poetul botosanean Gellu Dorian, Premiul National de Poezie "Mihai Eminescu" a devenit unul dintre cele mai ravnite dintre premiile literaturii romanesti, concurandu-le cu mare succes pe cele ale Uniunii Scriitorilor si Academiei Ro
Propus in 1991 de poetul botosanean Gellu Dorian, Premiul National de Poezie "Mihai Eminescu" a devenit unul dintre cele mai ravnite dintre premiile literaturii romanesti, concurandu-le cu mare succes pe cele ale Uniunii Scriitorilor si Academiei Romane, de multe ori fiind valoric peste acestea. Nominalizatii pentru anul 2007 la Opera Omnia au fost poeti aflati de mai multi ani in cartile pentru acest premiu: Cristian Simionescu, Mircea Dinescu, Ion Mircea, Nicolae Prelipceanu, Nora Iuga.
Cel de-al saptesprezecelea castigator al Premiului National de Poezie "Mihai Eminescu" este Mircea Dinescu. "Proprietarul de poduri", titlul unui volum publicat de Dinescu in 1976, a primit ieri un premiu de 1500 de euro acordat de Primaria Municipiului Botosani, loc unde, in 1864, Mihai Eminescu a avut prima lui slujba, cea de contepist (scriitor de acte). Premiul i-a fost inmanat lui Dinescu de primarul Catalin Mugurel Flutur, primar care a reusit sa convinga mai multi oameni de afaceri din Botosani sa sponsorizeze acest premiu.
Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a fost prezent si el la Botosani, oferind din partea ministerului pe care il conduce un premiu de 2500 RON tanarului poet Florin Partene, pentru Opera Prima. Nominalizati pentru Opera Prima au fost Hose Pablo pentru "Capsune in inima mea", Chisinau, 2007, Florin Partene pentru "Reverenta", Editura Vinea, 2007, Dumitru Necsanu pentru "Omphalos", editura Axa, 2007, Cristina Ispas pentru "Fetita - mesaj pe vinil", Editura Vinea, 2007, si Ofelia Prodan pentru "Elefantul din patul meu", Editura Vinea, 2007. Uniunea Scriitorilor din Romania a fost reprezentata la Botosani de colegul de cabinet al lui Adrian Iorgulescu, vicepresedintele USR, scriitorul Varujan Vosganian.
Programul acestor manifestari a fost deschis sambata, 12 ianuarie, la ora 13.30, la Caminul Cultural din Vorona, cu o sezatoare literara la care au participat scriitorii invitati la eveniment si cantautorul Florin Sasarman. Duminica, 13 ianuarie, de la ora 10.00, in Sala de marmura a Teatrului "Mihai Eminescu", a avut loc o sedinta extraordinara a Consiliului Local Botosani care i-a acordat titlul de cetatean de onoare laureatului pe 2007 al Premiului National de Poezie "Mihai Eminescu", poetul Mircea Dinescu. Au urmat depuneri de jerbe de flori la bustul poetului din fata Teatrului "Mihai Eminescu" Botosani, un "Te Deum" la Biserica Uspenia din Botosani, precum si un pelerinaj la Ipotesti, la Casa memoriala Mihai Eminescu. De la ora 17.00, in Sala mare a Teatrului "Mihai Eminescu" din Botosani a avut loc Gala de decernare a Premiilor Natioanale "Mihai Eminescu" (Opera Prima si Opera Omnia) si un spectacol de gala sustinut de cantautorul Florin Sasarman si actorul Dan Radulescu. Prezentarea spectacolului de gala: actorul Marius Rogojinschi.
Initiatorul acestui premiu-institutie, poetul Gellu Dorian, a facut pentru ZIUA urmatoarea declaratie: "Pentru poetii romani, a intra in randul poetilor care au primit acest premiu (incepand din 1991: Mihai Ursachi, Gellu Naum, Cezar Baltag, Petre Stoica, Ileana Malancioiu, Ana Blandiana, Stefan Aug. Doinas, Mircea Ivanescu, Cezar Ivanescu, Constanta Buzea, Emil Brumaru, Ilie Constantin, Angela Marinescu, Serban Foarta, Gabriela Melinescu, Adrian Popescu si Mircea Dinescu, anul acesta) inseamna mult mai mult deca orice alta distinctie. Juriul national, format din personalitati de notorietate ale literelor romanesti, cum sunt Nicolae Manolescu, Mircea Martin, Al. Calinescu, Ion Pop, Cornel Ungureanu, si de-a lungul celor saptesprezece editii si Laurentiu Ulici, presedinte al juriului la primele zece editii, cel care a sustinut acest premiu si l-a dorit institutionalizat, sau Florin Manolescu, Marian Papahagi, Daniel Dimitriu si Petru Poanta, da greutatea acestui premiu ravnit prin legitimarea unui brand cum este Premiul National de Poezie "Mihai Eminescu".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.