Studentii si absolventii IT cu ceva experienta se pot angaja in Praga pe salarii lunare intre 800 si 2.300 de euro. Angajatorii europeni au lansat si in 2008 concursuri pentru posturi vacante in domenii cum ar fi IT, farmacie, vinzari, publicate pe site-ul Eures.

In ceea ce priveste pozitiile deschise exclusiv Romaniei, gestionate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), acestea pleaca de la joburi precum bucatar, menajera, cultivator, pe salarii mai mici, si ajung pina la pozitii de director de vinzari, capitan fluvial sau programator IT.

O oferta interesanta vine de la un angajator din Cehia, Praga, TTC Telekomunikace, care cauta cinci programatori IT, cu sau fara experienta, dar care sa fie studenti la o facultate de profil.

Potrivit ofertei angajatorului ceh, compania ofera un salariu intre 770 si 2.300 de euro, „un mediu placut de lucru, cu posibilitatea de participare la proiecte", fara ca experienta profesionala sau cunoasterea limbii cehe sa constituie un criteriu obligatoriu la selectie. Valentina Soare, consilier Eures la Dimbovita si coordonatorul acestei oferte de job, spune ca „salariile variaza in functie de experienta si responsabilitatea pe care angajatul urmeaza sa o aiba in companie. Un student fara experienta, care ar putea lucra ca operator, probabil o sa primeasca undeva intre 770 si 1.000 de euro, in timp ce un programator deja experimentat va fi implicat in proiecte mai mari ce ii pot aduce un salariu de peste 2.000 de euro".

Angajatii vor beneficia atit de al 13-lea salariu, asemenea unor categorii de bugetari de la noi, cit si de al 14-lea salariu.

„Este o noutate si pentru mine, dar acesta este sistemul lor de bonusuri. In plus, ei vor beneficia si de un curs gratuit pentru a invata limba ceha, desi cunostintele de limba engleza sint acceptate de angajator. Si, foarte important, ei vor fi implicati in proiecte de anvergura, pe termen lung, asa cum este si durata contractelor incheiate", a mai spus Valentina Soare.

In afara de cerintele legate de absolvirea sau participarea la cursuri din specializarea IT si de cunoasterea limbii engleze, angajatorul din Praga sustine ca sint esentiale cunostintele de LINUX, C/C++, VoIP. Aplicatiile candidatilor pot fi trimise pina la sfirsitul anului pe adresa de e-mail a reprezentantului Eures din Cehia, lukas.chudoba@ttc.cz.