Intrevederea a fost una "de ochii lumii" si nu a adus o solutie pentru deblocarea situatiei de la JustitieŞeful statului si primul-ministru au avut sambata dupa-amiaza o intrevedere tete-a-tete de 30 de minute, pe tema nominalizarii ministrului Just
Intrevederea a fost una "de ochii lumii" si nu a adus o solutie pentru deblocarea situatiei de la JustitieŞeful statului si primul-ministru au avut sambata dupa-amiaza o intrevedere tete-a-tete de 30 de minute, pe tema nominalizarii ministrului Justitiei.
Cei doi au convenit sa nu faca niciun fel de declaratii oficiale cu privire la subiectele abordate, a anuntat sec purtatorul de cuvant al Presedintiei. Surse politice sustin insa ca nici dupa acest dialog nu s-a ajuns la un compromis, cei doi avand in continuare opinii contrare in privinta urmatorului ministru al Justitiei. Intalnirea vine dupa a treia invitatie lansata public de seful statului si dupa o saptamana agitata, in care singura cale de comunicare dintre Presedintie si Executiv a fost cea a scrisorilor oficiale.Premierul era la cumparaturiCalin Popescu Tariceanu a acceptat a treia invitatie, in contextul in care vineri Traian Basescu l-a acuzat public pe premier ca pune in pericol siguranta nationala. "Aseara (joi - n.r.), am incercat in mod repetat sa iau legatura cu primul-ministru (...) Refuzul de a raspunde la apelul telefonic al presedintelui Romaniei este in sine un lucru foarte grav. Putea sa fie o problema de securitate nationala. Nu era, dar putea sa fie", a spus Basescu. El a adaugat ca este "inadmisibil" intr-un stat de drept crearea si tolerarea unui asemenea precedent, avand in vedere responsabilitatile pe care le au premierul si presedintele.
Joi seara insa, dupa incheierea agendei publice, premierul Tariceanu era impreuna cu fiul sau la cumparaturi, intr-unul dintre magazinele din centrul Capitalei. Ca reactie la acuzatiile lui Traian Basescu, purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru, a declarat ca "daca presedintele ar fi dorit sa-l contacteze pe premier pentru un astfel de subiect de siguranta nationala, cu siguranta il putea contacta pe seful Executivului". Ea a aratat, totodata, ca primul-ministru anuntase deja ca nu se va intalni cu presedintele Basescu pentru o discutie pe tema nominalizarii ministrului Justitiei.
Ulterior, Tariceanu a acceptat cea de-a treia invitatie a sefului statului, convenind sa se intalneasca la una dintre vilele de protocol din Primaverii.PNL: "Presedintele este obligat sa semneze"Presedintele Traian Basescu a declarat vineri seara ca nu o va numi niciodata pe Norica Nicolai in functia de ministru al Justitiei. El a afirmat ca singura varianta prin care Nicolai va ajunge intr-un post de ministru este aceea ca nominalizarea sa treaca prin Parlament. Daca Legislativul este de acord, voi fi nevoit sa semnez decretul de numire, a precizat seful statului. Liberalii sustin insa ca varianta „expedierii” acestei numiri la Parlament nu este posibila, intrucat numirea unui ministru are nevoie de acordul Legislativului doar daca se schimba structura Guvernului, ori structura politica, ceea ce nu este valabil in cazul de fata. Senatorul PNL Radu Stroe considera ca in acest moment presedintele Traian Basescu este obligat sa semneze decretul de numire a Noricai Nicolai in functia de ministru al Justitiei. „Articolul 85, alineatul 2, din Constitutie, vorbeste de situatia de vacantare a unui post de ministru si, luand in considerare decizia Curtii Constitutionale, nu exista posibilitatea ca presedintele sa refuze aceasta semnare, chiar daca a afirmat ca va face acest lucru”, a spus Stroe. El a aratat ca „in cazul in care Traian Basescu continua sa refuze, as spune ca, prin omisiune, realizeaza actiuni de nerespectate a Constitutiei". Liderul PNL, Ludovic Orban, sustine ca liberalii nu vor face o alta propunere pentru Justitie, iar liderii partidului vor stabili urmatoarea etapa pentru deblocarea situatiei in sedinta de miercuri.Presedintele a rascolit trecutul Noricai NicolaiŞeful statului sustine ca Norica Nicolai nu indeplineste criteriile legale pentru functia de ministru al Justitiei, invocand fapte din activitatea sa de procuror, pe care el le-a analizat dupa ce a solicitat in scris Parchetului ICCJ sa-i puna la dispozitie mapa profesionala a acesteia. In replica, vicepresedintele PNL Norica Nicolai a anuntat ca nu renunta la nominalizarea pentru functia de ministru al Justitiei si l-a acuzat pe Basescu de comportament nedemn pentru un barbat si abuziv pentru un sef de stat. "Traian Basescu ne-a dovedit ca fosta Securitate a supravietuit, fiind un colaborator de nadejde al presedintelui Romaniei“, a adaugat vicepresedintele liberal.In lipsa unei definiri mai clare a functiilor constitutionale ale sefului statului si a raporturilor sale cu celelalte organisme in stat, astfel de confruntari presedinte - premier vor continua.
Potrivit directoarei Centrului de Resurse Juridice, Georgiana Iorgulescu, unica solutie in acest caz ar fi sa se apeleze din nou la arbitrajul Curtii Constitutionale. "E adevarat ca avem o decizie a Curtii Constitutionale de anul trecut (privind numirea ministrului de Externe Adrian Cioroianu, n.r.). Acolo spune foarte clar ca nu exista drept de veto si presedintele poate refuza numai atunci cand este vorba despre neindeplinirea unor conditii legale", a declarat Georgiana Iorgulescu, citata de BBC. "Conditiile legale sunt cele care tin de existenta cetateniei romane, capacitatea deplina de exercitiu, sa nu fi avut o condamnare de natura penala", a precizat directoarea Centrului de Resurse Juridice. De altfel, varianta apelarii la CCR a fost lansata de catre liberali imediat dupa ce seful statului a anuntat ca refuza numirea ministrului propus de catre premier.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.