Secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat, la finele saptamanii trecute, ca "un NATO cu parteneri globali nu inseamna un NATO global" si a precizat ca una dintre principalele teme de pe agenda summit-ului de la
Secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jaap de Hoop Scheffer, a declarat, la finele saptamanii trecute, ca "un NATO cu parteneri globali nu inseamna un NATO global" si a precizat ca una dintre principalele teme de pe agenda summit-ului de la Bucuresti va fi dezvoltarea parteneriatelor Aliantei.
El a explicat ca din acest motiv summit-ul va presupune si o intalnire a partenerilor din Europa, dar si din Asia Centrala, care au dovedit ca doresc sa coopereze cu Alianta, informeaza Mediafax.
Scheffer a subliniat insa ca "un NATO cu parteneri globali nu inseamna un NATO global" si a adaugat ca NATO nu este "un jandarm al lumii". Alianta trebuie sa dezvolte parteneriate cat mai aprofundate, a spus oficialul, in opinia caruia aderarea Romaniei si a altor state din regiune la NATO a reprezentat un impuls semnificativ catre ceea ce inseamna Europa vremurilor actuale.
In ceea ce priveste relatia NATO - UE, Scheffer a subliniat ca cele doua structuri au colaborat in numeroase domenii, dar a recunoscut ca exista si divergente pe teme cum ar fi pozitia Turciei fata de Uniune si pozitia UE fata de Ciprul de Nord.
Scheffer s-a intalnit si cu presedintele Basescu, la Cotroceni, unde a declarat ca summit-ul din aprilie va fi probabil cel mai mare din istoria Aliantei. "Acest summit va fi probabil cel mai mare din istoria NATO. Ambitia noastra, ca tara gazda, dar si a celorlalti participanti este ca summit-ul sa fie unul de succes", a spus Basescu.
Potrivit sefului statului, summitul isi propune sa gaseasca solutii pentru Afganistan, pentru proiectele de extindere a Aliantei, pentru securitatea statelor membre, pentru securitatea Marii Negre si pentru cea energetica. "Ideea de baza a summit-ului este ca trebuie sa inregistram progrese fata de summit-ul de la Riga", a spus Basescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.