Parchetul Instantei Supreme a facut public dosarul profesional al Noricai Nicolai, document pe baza caruia seful statului a refuzat sa-i semneze ordinul de numire ca ministru de Justitie. Aflam despre greselile de procuror si de-
spre influe

Parchetul Instantei Supreme a facut public dosarul profesional al Noricai Nicolai, document pe baza caruia seful statului a refuzat sa-i semneze ordinul de numire ca ministru de Justitie. Aflam despre greselile de procuror si de-
spre influenta functiei de partid asupra calificativelor. Magistratii nu vad cu ochi buni acest caz fara precedent.

"Periata" de datele cu caracter personal protejate de lege, mapa profesionala a procurorului Norica Nicolai, fosta Clinci, a fost data publicitatii. Dupa cum v-am informat si in ziarul de duminica, datele din dosarul ce cuprinde 89 de file confirma cele doua episoade controversate dezvaluite opiniei publice de seful statului. Norica Clinci, azi Nicolai, a intrat in procuratura in anul 1983, prin repartitie guvernamentala, depunand juramantul in fata procurorului general de atunci, Nicolae Popovici. Functia de procuror i-a incetat la 15 august 1991, prin Ordinul 464, emis de procurorul general de atunci, Mihai Popa Cherecheanu, ea fiind transferata "in interesul serviciului", la cerere, ca juristconsult la Societatea Comerciala "Agrotransport SA" Oltenita, la doar doua luni dupa episodul participarii sale la un proces de adoptie internationala.

SANCTIUNEA. Potrivit unei Note aflate la pagina 77 din mapa profesionala, document nedatat, dar semnat de procurorul M. Palade, Norica Clinci a fost sanctionata la 4 aprilie 1988 de Procuratura judeteana Calarasi cu "avertisment", pentru nerespectarea unor dispozitii legale in solutionarea unei cauze penale. "Contestatia i-a fost respinsa de Procuratura Generala, fiind mentinuta sanctionarea", scrie in acelasi document, in care se arata totusi ca procuroarea a obtinut calificativul "F. Bun". Avertismentul primit a vizat modul in care ea a instrumentat un caz de furt calificat in dauna avutului obstesc. In dosar erau cercetate sase persoane care furasera grau de la un siloz din Budesti, judetul Calarasi. Procurorul a obtinut in instanta condamnari pentru cinci dintre inculpati, un al saselea insa - Ionita Valerica - a fost trimis in judecata in lipsa. Procurorii-inspectori care s-au ocupat de cazul Norica Clinci au stabilit ca aceasta nu a facut toate demersurile pentru stabilirea adevaratului faptuitor si ca a gresit motivarea recursului, necerand achitarea inculpatului nevinovat. Inspectorii au cerut pedepse mult mai aspre pentru abaterile constatate in timpul verificarilor, considerand ca masurile disciplinare sunt insuficiente fata de gravitatea faptelor savarsite.

"FB" CU FUNCTIA DE PARTID. In anul 1990, fisa de apreciere a Noricai Nicolai avea la profilul profesional noua calificative "Foarte Bine" (FB) si unul "Bine" (B), iar la profilul moral sase calificative "FB". Aprecierea a fost facuta la data de 13 martie 1991. In 1986, calificativul "Foarte Bun" dat de seful Procuraturii locale a fost schimbat de conduceri Procuraturii judetene "Bun". I se recomanda ca pe viitor "sa-si imbunatateasca operativitatea in solutionarea cauzelor aflate in lucru si in acelasi timp sa verifice cu mai mare atentie lucrarile dactilografiate. Totodata, este necesar ca procurorul Clinci Norica sa manifeste mai multa grija in alegerea anturajelor pe care le frecventeaza". Norica Clinci a contestat calificativul "Bun" obtinut in anul 1986 si, ca urmare, procurorul Gheorghe Parausanu, din cadrul Directiei a V-a din Procuratura Generala, a propus inlocuirea lui cu cel acordat initial de conducerea procuraturii locale Oltenita: "Foarte Bun". In Nota, Parausanu identifica o serie de lipsuri privind calitatea lucrarilor intocmite de procuror si chiar incadrari juridice gresite a faptelor in mai mult de patru dosare penale si intarzieri de intocmire a rechizitoriilor in mai mult de sase dosare penale, chestiuni pentru care subliniaza ca procuroarea a fost criticata si in Buletinul Intern al Procuraturii Generale nr. 4/1986. In ciuda acestora, verificatorul invoca in sustinerea admiterii contestatiei si acordarii calificativului "FB" scuza volumului mare de activitate si alegerea Noricai ca secretar al oganizatiei de baza din unitate, pe linie de partid. Semnaturile prin care propunerea a fost acceptata dateaza de la 23, 24 aprilie si 5 mai 1987.

ATENTIE LA PROBE! In fisa de apreciere a activitatii pe anul 1987 se arata ca, datorita pregatirii sale politice si profesionale, Norica Clinci a fost aleasa secretar BOB din cadrul Organizatiei PCR Procuratura si ca in acel an "a raspuns cu promptitudine la realizarea unor sarcini obstesti, dispuse de organele locale de partid si de stat". I se recomanda "sa manifeste mai multa atentie in solutionarea cauzelor, punand un accent mai mare pe analiza probelor din dosare si in acelasi timp sa verifice cu atentie lucrarile dactilografiate. Este necesar ca procurorul Clinci Norica sa manifeste mai multa exigenta in ceea ce priveste relatiile sale din afara serviciului". I se acorda calificativul "Foarte Bun".

SUSOTEALA. Este un caz fara precedent, ne-au spus mai multi magistrati luati prin surprindere de dezvaluirea informatiilor din mapa profesionala. Si eu am fost la fel de surprinsa, mai ales ca in decursul anului 2005 am facut demersuri pentru obtinerea dosarului profesional al Monicai Macovei, ministrul de atunci al Justitiei, si mi s-a raspuns ca "nu mai exista". Cica "ar fi fost topit. Am cerut acum, o data cu mapa in cazul Nicolai, sa ni se dea si mapa Monicai Macovei, ca si dosarul profesional al procurorului-sef al DNA, Daniel Morar. Cine stie, poate aflam ca nici ei n-ar fi trebuit numiti!
Familia "vinovatului fara vina" a pus lacatele pe usa Dosarul Noricai Clinci(Nicolai) Paginile 1-12 Paginile 13-24 Paginile 25-41 Paginile 42-52 Paginile 53-61 Paginile 62-70 Paginile 71-79 Paginile 80-89 format pdf


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.