Presedintele Venezuelei a dat o lovitura de imagine in fata SUA si a guvernului columbian, prin negocierea eliberarii a doi ostatici detinuti de FARC.

Dupa ce a inregistrat un puternic esec la referendumul pentru obtinerea unui numar
Presedintele Venezuelei a dat o lovitura de imagine in fata SUA si a guvernului columbian, prin negocierea eliberarii a doi ostatici detinuti de FARC.

Dupa ce a inregistrat un puternic esec la referendumul pentru obtinerea unui numar nelimitat de mandate in fruntea Venezuelei si a fost nevoit sa-si modereze politica de nationalizari, presedintele Hugo Chavez a obtinut o victorie politica importanta, reusind joi sa obtina eliberarea a doua ostatice detinute de Fortele Armate Revolutionare Columbiene (FARC).

Ostaticele eliberate sint Clara Rojas, 44 de ani, fosta sefa a campaniei prezidentiale a lui Ingrid Betancourt, luata ostatica in 2002, si Consuelo Gonzales, deputata in parlamentul columbian, retinuta in 2001. Cele doua au fost eliberate in zona frontierei dintre Venezuela si Columbia, de unde au fost transportate cu elicopere ale Crucii Rosii pina in capitala venezuelana Caracas. In cei peste cinci ani de captivitate, Clara Rojas a devenit mama, tatal fiului sau in virsta de trei ani presupunindu-se a fi unul dintre rebelii FARC.

"Bine ati revenit la viata", li s-a adresat presedintele Chavez, care a anuntat ca acesta este doar primul pas catre un acord intre guvernul columbian si FARC. Succesul negocierilor purtate cu liderii gherilei marxiste a razbunat decizia luata in decembrie 2007 de presedintele columbian Alvaro Uribe, care i-a interzis omologului venezuelan contactele cu FARC, sub motivatia ca acestea sint sterile si nu folosesc decit la imbunatatirea imaginii lui Hugo Chavez. Uribe, aliat fidel al SUA, a recunoscut, pentru prima data, eficacitatea negocierilor purtate de Chavez pentru eliberarea celor doua. El a amintit insa ca FARC detine inca 700 de ostatici, dintre care peste 40 sint politicieni de marca.

Chiar si Departamentul de Stat al SUA, cu care Chavez se afla intr-un permanent conflict, a recunoscut succesul liderului de la Caracas. "Primim cu bucurie vestea eliberarii celor doua ostatice. Vom continua sa cerem FARC eliberarea tuturor captivilor: americani, columbieni si de alte nationalitati", a declarat purtatorul de cuvint Tom Casey. Rebelii FARC ii tin ostatici, incepind din 2003, pe trei angajati ai unei firme americane specializate in contracte militare.

Ministerul de Externe francez a precizat, printr-un comunicat, ca reusita negocierilor ofera "toate motivele pentru dublarea eforturilor" pentru eliberarea lui Ingrid Betancourt, care are si cetatenie franceza. Seful diplomatiei franceze, Bernard Kouchner, a anuntat ca va efectua in curind o vizita in Columbia, in vederea urgentarii negocierilor dintre guvernul columbian si FARC. O vizita programata pentru 17 decembrie a fost aminata la cererea presedintelui Uribe, gest pe care Kouchner l-a calificat drept "inedit".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.