Alpinistul, insotit de serpasul Tensing Norgay (decedat in 1986), a fost primul om care a atins, la 29 mai 1953, cel mai inalt varf din lume, de 8848 metri, situat in muntii Himalaya. In ultimii ani starea sa de sanatate s-a inrautatit. Hillary a mur
Alpinistul, insotit de serpasul Tensing Norgay (decedat in 1986), a fost primul om care a atins, la 29 mai 1953, cel mai inalt varf din lume, de 8848 metri, situat in muntii Himalaya. In ultimii ani starea sa de sanatate s-a inrautatit. Hillary a murit in urma unei crize cardiace la un spital din Auckland.
"Sir Ed se descria ca un neo-zeelandez simplu, cu calitati modeste. In realitate, el a fost un colos. A fost un erou care nu doar ca a escaladat Everestul, ci a avut o viata de determinare, umilinta si generozitate", a declarat Helen Clark intr-un comunicat. Clark a subliniat ca decesul lui Hillary reprezinta o mare pierdere pentru Noua Zeelanda, ca "legendarul alpinist, aventurier si filantrop a fost cel mai celebru neo-zeelandez care a existat vreodata". Helen Clark a salutat angajamentul lui Edmund Hillary in favoarea populatiei de serpasi din Himalaya, prin construirea de scoli si spitale.
Succesul expeditiei pentru escaladarea Everestului a fost anuntat public la 2 iunie, ziua incoronarii Reginei Elisabeta a II-a a Angliei. "Realizarile sale continua sa inspire noi generatii de neo-zeelandezi, asa cum au facut-o de peste o jumatate de secol", a afirmat Helen Clark. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.