PNL e expresia unui paradox: propovaduieste ideologia elitei, dar accesul acesteia in conducerea partidului este blocat.

Toata tevatura din jurul numirii Noricai Nicolai la Justitie imi lasa impresia unei tirguieli Ąde rutina" din bucuresteana Piata Obor. Acolo, spatiu urban cu identitate incerta, marfa, oricum ai intoarce-o si oricum ti-ar impacheta-o contrabandistii, tot gust de fake chinezesc iti lasa. O stie si contrabandistul, o stie si clientul, chiar daca amindoi malai viseaza. Cam asa si in noua rafuiala Basescu-Tariceanu: si premierul, si presedintele stiu foarte bine cine e personajul politic pentru care se trag de sireturi, dar amindoi si-ar dori un ministru al Justitiei mai priceput, mai putin generos cu nepoatele si, poate, mai putin legat de procuratura de dinainte de 1989. Ecuatia e simpla: presedintele nu o vrea, premierul nu poate oferi ceva mai bun, iar candidata suporta cu stoicism ridicolul situatiei.

Norica Nicolai e insa doar un ultim exemplu al lipsei de Ąpersonal calificat" in PNL. Au trecut 18 ani si liberalii par sa nu fi facut nimic pentru a-si creste o echipa de tineri profesionisti la care sa poata apela (sau daca s-au straduit, a fost in van). Exemplele fericite le poti numara pe degete. Aceeasi problema au avut-o liberalii si in cazul numirii lui Adrian Cioroianu la Externe, dupa demisia lui Mihai Razvan Ungureanu. Sigur, Cioroianu e baiat gigea, fotogenic etc. In plus, e istoric, poate chiar bun, nu ma pronunt. Dar nu prea mi-as dori un conflict international major cu domnia sa la cirma diplomatiei. Celor doua exemple le putem adauga, pentru a lua in calcul doar ultima perioada, pe cele ale ministrilor Tudor Chiuariu si Cristian Adomnitei, ambii fruntasi PNL. Lista e insa mai lunga.

Lipsa de cadre din tabara domnului Tariceanu intriga pentru ca nu aduce nimic din elita liberala a societatii romanesti, cea care, teoretic cel putin, ar trebui cumva sa fie mai bine promovata de un partid cu vederi liberale. Or, daca ii privesti pe oamenii din prima linie din echipa domnului Tariceanu, te intrebi ce drac de partid liberal e acesta? Comunistii macar stiau o treaba: isi trimiteau juniorii la Moscova ca sa asimileze know-how-ul de colhoz pentru a-l aplica apoi acasa. Liberalii n-au macar nici aceasta preocupare. Via Occident, desigur.