El a facut aceasta declaratie ieri, in cadrul videoconferintei privind masurile si reglementarile care vizeaza functionarea serviciilor care acorda asistenta medicala de urgenta. Arafat a apreciat ca neglijenta a fost principala cauza in aparitia inc
El a facut aceasta declaratie ieri, in cadrul videoconferintei privind masurile si reglementarile care vizeaza functionarea serviciilor care acorda asistenta medicala de urgenta. Arafat a apreciat ca neglijenta a fost principala cauza in aparitia incidentelor de la Baia de Arama, Buzau si Mures. Demnitarul a amintit de echipajul de la Mehedinti care a fost demis pentru ca nu a plecat la caz si, intre timp, persoana a decedat. "Daca dosarul nu a fost trimis inca la Parchet, o vom face noi, adica Minsiterul Sanatatii, intrucat atentionez: Nu vom tolera nici un deces cauzat de neglijenta", a adaugat Arafat, citat de Mediafax. Subsecretarul de stat a spus ca vizitele efectuate la statiile de ambulanta arata ca angajatii citesc ordinele de ministru "din doua in doua randuri, in diagonala, pe sarite sau o pagina da si alta nu".
"Personalul care lucreaza pe ambulante are datoria sa raspunda prompt la solicitari. Nu va exista mila pentru cei ce pun in pericol viata pacientului. Exista statii de salvare care nu respecta ordinele semnate, legile dupa care trebuie sa functioneze. Atrag atentia ca nimeni nu este deasupra legii si va fi sanctionata cea mai mica abatere. Pentru ca o disfunctionalitate, cat de mica, poate costa viata unui om. Controalele au aratat ca exista materiale expirate, lipsa de curatenie, dar si de dotari specifice - care exista, dar nu in masini, ci in dulapurile statiilor de ambulanta", a spus ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Finantare tripla pentru ambulante
Serviciile de ambulanta vor primi finantare din trei surse, incepand cu 2008 si anume prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Ministerul Sanatatii si autoritatile locale, a anuntat, ieri, intr-o videoconferinata, Raed Arafat, subsecretar de stat in MSP."Pana acum, cei mai multi bani veneau de la CNAS si nu de la Ministerul Sanatatii. Din 2008, serviciile vor fi finantate de Casa de Asigurari de Sanatate prin bugetul global, si nu pe caz si kilometri. Pe langa acesta, vor fi alocate fonduri de la bugetul de stat prin MSP, pentru medicamente, materiale sanitare si asigurari CASCO", a mai spus Arafat. Subsecretarul de stat le-a cerut sefilor serviciilor de ambulanta ca, pana in 18 ianuarie, sa fie transmisa situatia cheltuielilor pentru medicamente, materiale sanitare si asigurari.
In cazul SMURD, alocatiile bugetare vizeaza fonduri de la MSP, MIRA, in colaborare cu autoritatile locale. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va finanta cheltuielile pentru elicopterele SMURD, a adaugat Arafat. El a mai spus ca din cele 1.500 de ambulante contractate pana in ianuarie 2008, 140 sunt destinate SMURD. In prezent statiile de ambulante si SMURD au peste 500 de masini noi, dotate din punct de vedere medical cu tehnica de ultima generatie pentru acordarea de asistenta pe mai multe niveluri. Ministrul Sanatatii a afirmat ca la sfarsitul anului 2008 statiile de salvare si SMURD vor avea toate cele 2.400 de ambulante "de care s-a estimat ca este nevoie pentru a face medicina de urgenta eficienta si a atinge performante comparabile cu ale tarilor occidentale". In plus, au fost contractate primele patru "masini de dezastre", dotate cu tehnica medicala specifica unui spital, si chiar cu o Unitate Primiri Urgente ambulanta, in care pot primi asistenta medicala 50 de persoane. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.