Banca Nationala a Romaniei a majorat dobanzile bonificate pentru rezervele minime obligatorii constituite in lei si euro si le-a mentinut neschimbate pe cele la dolari. Dobanzile pentru rezervele in lei au urcat de la 2,35% la 2,5% pe

Banca Nationala a Romaniei a majorat dobanzile bonificate pentru rezervele minime obligatorii constituite in lei si euro si le-a mentinut neschimbate pe cele la dolari. Dobanzile pentru rezervele in lei au urcat de la 2,35% la 2,5% pe an, iar cele pentru euro de la 1,1% la 1,35%. Pentru rezervele minime obligatorii in dolari, banca centrala a mentinut nivelul de 1,2%. Nivelul relativ redus al dobanzilor pentru rezervele minime obligatorii este considerat, de catre dealeri, unul dintre factorii care au dus la deprecierea din ultima perioada a leului.

Potrivit normelor BNR, bancile comerciale sunt obligate sa constituie rezerve de minimum 40% din pasivele in valuta si 20% din resursele atrase in lei pentru o perioada mai mica de doi ani sau in cazul pasivelor cu clauza de rambursare anticipata.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.