In urma cu cateva zile, cateva organizatii ale societatii civile au publicat o scrisoare deschisa in care cereau catorva institutii ale statului si sefilor de partide partlamentare introducerea unui randament minim anual garantat al pensiilor private

In urma cu cateva zile, cateva organizatii ale societatii civile au publicat o scrisoare deschisa in care cereau catorva institutii ale statului si sefilor de partide partlamentare introducerea unui randament minim anual garantat al pensiilor private obligatorii (pilonul II), egal cu rata anuala a inflatiei, motivand ca acoperirea acestei garantii trebuie sa cada in sarcina administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii. In fata acestei propuneri, Comisia pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private (CSSPP), unul dintre destinatarii scrisorii, nu are insa nici o reactie si nici nu pare sa dea importanta unei solicitari care, daca ar fi adoptata, ar schimba substantial piata pensiilor private din Romania.

La cererea Jurnalului National, CSSPP a declarat, vag, ca "in prezent exista o propunere legislativa care are in vedere si reglementarea modului de garantare a randamentelor la pensiile administrate privat" si ca "CSSPP isi va prezenta punctele de vedere la dezbaterile din Comisiile parlamentare".

NEINFORMATI? In afara de faptul ca "exista" aceasta propunere, departamentul de comunicare al CSSPP nu cunoaste nici macar numarul de inregistrare al actului, indemnandu-ne sa cautam pe site-ul Senatului. De altfel, Comisia a fost criticata in numeroase randuri tocmai pentru lipsa de informare a publicului. Cu cateva saptamni inainte de inceperea procesului de aderare pentru Pilonul II, un sondaj arata ca peste 80% dintre romani nu stiau nimic despre pensiile private.

Propunerea de modificare a Legii 411/2004 a fost inregistrata la Senat de catre un grup de senatori PC si PSD cu numarul L949/2007 pe data de 9 octombrie 2007, iar principala schimbare este prevederea ca "banii depusi de cetateni la un fond privat de pensii si un castig minim care sa depaseasca indicele de inflatie" sa fie "garantati integral de catre administrator la o societate de asigurari". Propunerea va fi discutata in comisiile Senatului in a doua jumatate a lunii viitoare si nu este sustinut de Guvern.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.