Inflatia anuala la finele anului trecut este estimata de analisti la un nivel intre 6,44 si 6,9%, depasind cu mult intervalul tintit de banca centrala, de 3-5%, pe fondul deprecierii leului si al secetei, care au dus la o scumpire a alimentelor.
Inflatia anuala la finele anului trecut este estimata de analisti la un nivel intre 6,44 si 6,9%, depasind cu mult intervalul tintit de banca centrala, de 3-5%, pe fondul deprecierii leului si al secetei, care au dus la o scumpire a alimentelor.
"Deprecierea leului se va vedea in scumpirea serviciilor, dar se va transmite si spre bunurile alimentare. In plus, preturile alimentelor vor creste, in continuare, ca efect al secetei din vara anului trecut", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania, pentru NewsIn. Acesta e de parere ca inflatia anuala va atinge 6,7% in decembrie 2007, nivel ce corespunde unei cresteri lunare a preturilor de 0,8% in ultima luna a anului trecut.
In plus, Chidesciuc estimeaza ca inflatia anuala s-ar putea accentua pana la 8% in luna martie a acestui an, daca slabirea leului in raport cu euro va continua si pe fondul unui efect de baza negativ in primele luni ale lui 2008.
El a avertizat ca Banca Nationala a Romaniei nu va reusi sa tempereze inflatia in acest an fara ajutorul politicii fiscale. "Banca centrala nu poate creste dobanda de politica monetara foarte mult, deoarece ar forta o noua apreciere nesustenabila a leului si ar atrage efecte mult mai nesanatoase", a mai spus Chidesciuc, precizand ca rata dobanzii ar fi periculos de ridicata daca ar ajunge la 9%.
Economistul sef al Bancii Comerciale Romane, Lucian Anghel, spune ca deprecierea leului, care a influentat negativ unele preturi in decembrie 2007, va ramane un pericol pentru inflatie si in prima parte a acestui an. Analistul de la BCR vede inflatia in decembrie 2007 in intervalul 6,6 - 6,9% fata de ultima luna a lui 2006, respectiv intre 0,6 si 0,9% fata de luna precedenta a anului trecut. "Principalii factori care au sustinut inflatia in cursul lunii trecute au fost majorarea preturilor la combustibil, in contextul presiunilor externe, cresterea tarifelor pentru serviciile de telefonie, in contextul deprecierii cursului mediu de schimb cu peste 1,7% fata de noiembrie 2007, a tarifelor pentru transportul aerian si feroviar, precum si scumpirea unor produse alimentare importate, ca fructele", a explicat Lucian Anghel, pentru NewsIn. Totodata, acesta crede ca, in ciuda unei accelerari in urmatoarele luni, inflatia poate reveni, pana la sfarsitul acestui an, in intervalul tintit de BNR, situandu-se spre limita superioara a acestuia, la 4,8%.
Anghel considera ca inflatia va incepe sa se tempereze in a doua jumatate a celui de-al treilea trimestru al acestui an, dupa ce va atinge, spre finalul trimestrului al doilea, un varf plasat intre 7,5% si 7,6% fata de aceeasi perioada a anului 2006, acesta fiind insa un scenariu pesimist.
Economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, estimeaza ca inflatia in decembrie 2007 a ajuns la 6,7% fata de aceeasi luna a anului anterior si la 0,7% fata de luna precedenta. Dumitru considera ca revenirea inflatiei in intervalul tintit de BNR este putin probabila, daca luam in considerare informatiile actuale.
"Inflatia va incepe sa scada probabil in ultimul trimestru al anului, insa este, deocamdata, greu de crezut ca procesul dezinflationist va fi destul de puternic pentru a reintra in banda. Un factor decisiv il constituie evolutia sectorului agricol, care ar determina un nivel scazut al inflatiei in lunile august si septembrie", a mai declarat Ionut Dumitru, pentru NewsIn.
Economistul sef de la BRD - Groupe Societe Generale, Florian Libocor, pare a fi cel mai optimist dintre analisti, estimand inflatia lunara la 0,5% in decembrie 2007, iar cea anuala la 6,44%. El anticipeaza mentinerea tendintei ascendente in primul trimestru al anului 2008 si considera ca revenirea in banda tintita de banca centrala mai poate fi luata in calcul numai pe baza unui scenariu optimist. "Reducerea inflatiei in 2008 pana la incadrarea in banda de fluctuatie asumata de catre autoritatea monetara este posibila, insa ar insemna validarea unui scenariu foarte optimist", a precizat Libocor.
Inflatia anuala s-a temperat usor in noiembrie la 6,67%, de la 6,84% in luna precedenta, in conditiile in care preturile de consum au urcat cu 0,93% in a 11-a luna a anului, ca urmare a scumpirii marfurilor alimentare cu 1,17%, a celor nealimentare cu 0,61% si a majorarii tarifelor la servicii cu 1,21% in medie. INS va anunta vineri inflatia anuala, ce ar putea consfinti ratarea tintei de inflatie a BNR.
Banca centrala si-a fixat o tinta de 4% plus sau minus 1% pentru 2007. Estimarile analistilor depasesc cu mult chiar si ultimele prognoze ale bancii centrale, publicate la inceputul lunii noiembrie, care indicau un nivel al inflatiei de la finalul anului 2007 de 5,7%. Un prim efect al inflamarii semnificative a inflatiei in ultimele luni ale anului trecut a constat in inasprirea politicii monetare, in doua etape. Astfel, BNR a majorat dobanda de politica monetara de la 7% la 7,5% pe 31 octombrie 2007, pentru ca la inceputul acestei saptamani sa decida urcarea cu inca o treapta - pana la 8% - a ratei pe care o plateste la lichiditatea in exces din piata atrasa de la banci in depozite la doua saptamani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin