Presedintele Traian Basescu ignora scrisoarea premierului Tariceanu si continua sa refuze desemnarea Noricai Nicolai drept ministru al Justitiei.Norica Nicolai, pe post de minge de ping-pongintre cele doua palate Seful statului si-a facut publica insistenta de a nu accepta propunerea prim-ministrului pentru postul vacant de ministru al Justitiei, joi, la sedinta de bilant a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Traian Basescu a explicat ca a facut aceste precizari in fata forului suprem al magistratilor pentru ca „ministrul Justitiei este membru al CSM". Presedintele a reluat si in fata reprezentantilor magistratilor argumentele initiale ale refuzului, facute cunoscute prin intermediul scrisorii deschise adresate premierului: „Nu voi accepta sa desemnez un ministru al Justitiei care nu are o cariera profesionala si morala ireprosabila". La sedinta bilantului pe 2007 al CSM, seful statului a adus si citeva nuante fata de acea scrisoare: „Multi spun: «dar si tu...» (ai probleme - n.r.). Eu sint ales, cu bunele si cu relele mele, dar un ministru al Justitiei... Nu voi accepta sa semnez, ca un notar, orice conditii, orice persoana. In Constitutie se spune, primul-ministru propune si presedintele decide prin emiterea decretului". Seful statului le-a dat asigurari membrilor CSM ca nu cedeaza, in ciuda mentinerii deciziei premierului de a o nominaliza pe Norica Nicolai: „Din acest punct de vedere, va asigur ca nu voi ceda la ideea ca la Ministerul Justitiei sa vina un bun specialist, respectat de dumneavoastra in primul rind, de corpul magistratilor, si care, cel putin la nivel de probe, sa fie ireprosabil, ca birfe sint despre multi. Nu vorbesc de birfe". Traian Basescu a declarat ca le-a facut membrilor CSM aceste precizari „nu ca sa fiu in dialog cu alta institutie a statului (Guvernul - n.r.), ci pentru ca discutam de un membru al CSM si pentru dumneavoastra e important sa stiti abordarea mea fata de mi-nistrul Justitiei".

Surse apropiate presedintelui Traian Basescu ne-au declarat ca seful statului intentioneaza sa ceara Curtii Constitutionale sa transeze problema conflictului de natura juridica dintre Guvern si Administratia Prezidentiala. Juristii Palatului Cotroceni pregatesc mai multe strategii de contraatacare a demersurilor Palatului Victoria de a o mentine pe Norica Nicolai drept propunere pentru functia de ministru al Justitiei. Premierul Calin Popescu Tariceanu a refuzat sa mearga la intilnirea de la Cotroceni de joi, el solicitindu-i inca o data lui Basescu, intr-o declaratie sustinuta la Palatul Victoria joi seara, sa-si exercite atributiile constitutionale si sa accepte numirea Noricai Nicolai in functia de ministru. Anterior invitatiei, presedintele Traian Basescu ii ceruse premierului Calin Popescu Tariceanu, intr-o scrisoare deschisa, sa renunte la propunerea facuta in decembrie anul trecut, dupa demisia lui Tudor Chiuariu, de numire a Noricai Nicolai in functia de ministru al Justitiei si sa desemneze o alta persoana. Presedintele isi justifica refuzul bazindu-se pe ceea ce el denumea ca fiind „perceptia publica negativa asupra faptelor" Noricai Nicolai, perceptie care „nu duce la cresterea increderii in Justitie". Faptele la care facea trimitere Traian Basescu sint cele legate de episodul in care o nepoata a Noricai Nicolai a fost surprinsa in sala de plen a Senatului votind cu ajutorul sistemului electronic, desi nu avea acest drept.

In replica, premierul, abordind tot stilul epistolar, ii atragea atentia presedintelui ca nu exista nici un argument de natura legala care sa justifice retragerea propunerii de numire a Noricai Nicolai, solicitindu-i sa o numeasca „cit mai curind posibil" drept ministru al Justitiei. Tariceanu ii amintea lui Basescu faptul ca el insusi a fost implicat, ca primar general, in cazuri controversate precum dosarul Flota si casa din Strada Mihaileanu.

Dosarul Noricai Nicolai, desecretizat Surse din serviciile secrete ne-au declarat ca CNSAS ar putea primi din partea detinatorilor arhivelor Securitatii o completare a dosarului Noricai Nicolai. Completarea ar fi reprezentata de acea parte care a fost pastrata pina acum la „secret de stat". Anul trecut, pe baza dosarelor avute atunci la dispozitie, CNSAS nu a dat verdict de politie politica pentru senatorul PNL, candidat acum la functia de ministru al Justitiei. Presedintele Traian Basescu a invocat motive de ordin „moral" cind a refuzat numirea Noricai Nicolai. (C.O.)

Tariceanu il considera pe presedinte responsabil de un eventual raport negativ pe justitie Premierul Tariceanu a declarat, joi, ca a decis sa nu mearga la consultari la Cotroceni intrucit Constitutia spune ca nominalizarea unui ministru nu este obiect de negociere.

"Nominalizarea unui ministru nu este obiect de negociere intre presedinte si premier, este atributul exclusiv al premierului sa isi aleaga ministrii, iar presedintele nu are drept de veto. Prin urmare, intalnirea de la Cotroceni ar fi fost lipsita de orice fundament constitutional si legal", a argumentat premierul refuzul de a participa la intalnirea propusa de presedinte.

Tariceanu i-a cerut presedintelui Basescu sa semneze neintarziat decretul de numire a Norica Nicolai la Ministerul Justitiei, adaugind ca seful statului va fi responsabil pentru un eventual esec al Romaniei in ce priveste raportul CE pe domeniul justitiei.

Basescu, scrisoarea a treia Presedintele Traian Basescu l-a invitat, aseara, din nou pe premierul Calin Popescu Tariceanu pentru a se consulta asupra desemnarii unui ministru al Justitiei. Conform unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, seful statului l-a invitat pe prim-ministru, printr-o scrisoare, la consultari, in cursul zilei de vineri, fie pina la ora 11.30, fie dupa-amiaza, dupa ora 15.00.

Spre deosebire de alte ocazii, Basescu i-a transmis lui Tariceanu ca intrevederea ar putea avea loc nu doar la Palatul Cotroceni ci chiar la Palatul Victoria.

Textul noii scrisori prezidentiale adresate premierului are urmatorul continut: "Domnule prim-ministru, revin asupra solicitarii de a ne intilni pentru a discuta pe tema numirii unui ministru al Justitiei. Va invit sa avem o intilnire miine, vineri 11 ianuarie 2008, fie in cursul diminetii pina la ora 11.30, fie dupa-amiaza, dupa ora 15.00, la orice ora convenabila dumneavoastra, la Palatul Cotroceni sau la Palatul Victoria". Guvernul nu a oferit pina la aceasta ora vreun raspuns. (Cristian OPREA)