Este momentul sa prezint, pe scurt, aceasta publicatie de "spiritualitate si cultura romaneasca", mai ales in conditiile disparitiei de pe scena americano-canadiana a catorva importante mesagere ale diasporei/ exilului/ emigratiei noastre din America de Nord: "Lumea Libera Romaneasca" (N.Y.), "Luceafarul Romanesc" (Montreal), "Cuvantul Romanesc" (Hamilton). Cu toate acestea, sa nu se creada ca realitatile din "vatra" nu mai sunt prezente in publicistica romana din America de Nord, unele reviste continuand linia anticomunista dinaintea lui '89, altele, nou infiintate, fiind foarte critice la ceea ce se intampla azi in Romania...
Revin la "Lumina Lina", care a avut ca motto versurile lui Eminescu "Rasai asupra mea, lumina lina, / Ca-n visul meu ceresc d-odinioara". Un grup de crestini, condus de preotul prof. dr. Teodor Damian, a infiintat la New York Institutul Roman de Teologie si Spiritualitate Romaneasca, concomitent cu Biserica "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" si cu cenaclul literar "Mihai Eminescu". Asta se intampla la inceputul anilor 90. Dupa trei ani de gestatie, s-a nascut buletinul parohial saptamanal (duminical), o "foaie" de cateva pagini, in 100-150 de exemplare, pentru ca in 1996 sa devina "lunara", cu 60-100 pagini, si ulterior "trimestriala", o carte cu peste 200 de pagini, castigandu-si aderenti mai ales dupa ce a incaput pe mana criticului literar M.N. Rusu (1997-1999), plecat de multi ani din tara, care a facut o revista romaneasca de circulatie internationala. I-a urmat, ca redactor-sef, scriitoarea prof. univ. dr. Mihaela Albu, din anul 2000, avand misiunea de a duce mai departe crezul in cele trei dimensiuni programatice ale initiatorilor: teologica, literara si de viata comunitara.
Asa se face ca in ultimii ani semneaza, in publicatia devenita bilingva, scriitori ca Mircea Sandulescu, Timotei Ursu, Mirela Roznoveanu, Constantin Virgil Negoita, George Vulturescu, Gellu Dorian, Lucia Olaru Nenati, Ilie Traian, Valentina Ciaprazi, Liviu Georgescu, Aurel Sasu etc., etc. - poeti, prozatori, dramaturgi, istorici si critici literari din spatiul american, dar si din cel romanesc (inclusiv basarabean si ucrainean!). Editorul de limba engleza este prof. dr. Gale Bellas, care asigura acuratetea traducerilor din marea literatura romana in spatiul anglo-saxon.