Presedintele Statelor Unite, George W. Bush, a facut multe gesturi de mare amicitie fata de premierul israelian, Ehud Olmert, in prima zi a vizitei sale in Israel. Premierul israelian, infocat microbist si sustinator al echipei de fotbal "Betar-Ie
Presedintele Statelor Unite, George W. Bush, a facut multe gesturi de mare amicitie fata de premierul israelian, Ehud Olmert, in prima zi a vizitei sale in Israel. Premierul israelian, infocat microbist si sustinator al echipei de fotbal "Betar-Ierusalim", a fost placut surprins de cadoul liderului de la Casa Alba: o minge din piele galbena, in culoarea formatiei sale preferate, pictata cu steagul american. Gazdele israeliene s-au intrecut sa-i raspunda cu caldura lui Bush.
Presedintele Israelului, Shimon Peres, l-a primit pe Bush cu un cor de 40 de copii care i-au oferit flori presedintelui american, iar in interiorul Casei Prezidentiale, un grup de 10 copii israelieni si palestinieni i-au cantat cantecul pacii "Undeva, dincolo de culorile curcubeului". Olmert i-a oferit lui Bush, cunoscandu-se pasiunea presedintelui american pentru ciclism, un echipament de ciclist cu inscriptia "George II - 43", marcand faptul ca Bush e cel de-al 43-lea presedinte al Statelor Unite. De asemenea, i-a oferit un GPS (sistem de pozitionare prin satelit), atasabil la ghidonul bicicletei, indicand, intre altele, toate drumurile accesibile pe bicicleta in statul Texas, unde se afla ranch-ul presedintelui american. Cand toate gesturile de prietenie au fost consumate, liderul de la Casa Alba si premierul israelian s-au retras pentru o discutie intre patru ochi. Olmert stia ca Bush doreste sa-l vada si pe Beniamin Netanyahu, seful Opozitiei parlamentare, si mai stia ce avea sa-i spuna acesta inaltului oaspete american.
Subiectul Iran
E adevarat ca vizita lui Bush in Orientul Mijlociu urmareste in primul rand accelerarea procesului de pace si infiintarea inca in cursul acestui an a statului Palestina. Dar Bush nu doreste sa ascunda ca vizita sa mai are un scop: gasirea unei modalitati de impiedicare a Iranului sa fabrice bomba atomica. In aceasta directie, Beniamin Netanyahu este ferm: industria nucleara iraniana trebuie distrusa. Se pare ca e si opinia generalului Meir Dagan, seful Mossad-ului. Asa s-ar putea interpreta intalnirea Bush-Netanyahu, care nu era prevazuta.
Daca tot scriem scenarii posibile, iata si accidentul curios al elicopterului in care calatoreau seful Mossad-ului, Meir Dagan, seful Statului major al Armatei israeliene, generalul Gabi Ashkenazi si predecesorul acestuia la conducerea Tzahal, generalul Dan Halutz. Elicopterul a fost nevoit sa execute o aterizare fortata. Oficial s-a anuntat ca cei trei generali se indreptau spre inmormantarea generalului Moshe Levi, fost sef al Statului major al Tzahal. Se mai spune insa ca cei trei generali aveau o intalnire cu presedintele american, pe tema Iran. Tot in dimineata zilei de ieri, George W. Bush a mai oferit o surpriza mediatica: intalnirea, de asemenea nepravazuta, cu Gilad si Omri, cei doi fii ai fostului premier Ariel Sharon, aflat in continuare in stare de coma prelungita.
Primul presedinte american la Ramallah
Ieri dimineata, presedintele american a sosit la Ramallah, sediul oficial al Autoritatii Palestiniene. Ar fi trebuit sa plece cu avionul, dar din motive de "vreme rea", s-a preferat "convoiul de masini". Nu se putea distinge in care dintre aceste masini se afla Bush. Dupa o scurta ceremonie, desfasurata la Muqaata, din Ramallah, a inceput convorbirea Bush-Abbas. Presedintele Autoritatii Palestiniene Mahmud Abbas (Abu Mazen) i-a spus presedintelui american ca e "singurul om pe lume care poate sa oblige Israelul sa se retraga din teritoriile palestiniene". Discutia celor doi conducatori a fost sincera, directa si fara menajamente. Au fost discutate si eternele "subiecte imposibile": granitele viitoare ale statului Palestina, reintoarcerea refugiatilor palestinieni si statutul Ierusalimului. Presedintele american nu s-a lasat atras in polemica, el a spus insa cu glas tare ca pacea israeliano-palestiniana va fi semnata pana la sfarsitul anului 2008. La Conferinta de presa organizata de Bush si Abbas, presedintele american si-a manifestat speranta ca pana la sfarsitul mandatului sau prezidential (ianuarie 2009) va fi semnat Tratatul de pace israeliano-palestinian. Mahmud Abbas n-a pierdut ocazia sa-i irite si pe presedintele american si pe israelieni, declarand: "Sper ca va lua fiinta Statul Palestina, cu capitala la Ierusalim, pana la sfarsitul mandatului dumneavoastra prezidential. O tara fara colonizari evreiesti si fara barierele armatei israeliene". Ierusalim, capitala Palestinei? O propunere inacceptabila pentru evrei.
Pelerinaj la Betleem
George W. Bush s-a oprit, ieri, la Betleem, pentru a vizita locul in care s-a nascut Iisus Hristos. Liderul de la Casa Alba s-a recules in Biserica Nasterii Domnului, declarandu-se deosebit de impresionat de moment. Presedintele american a intrat pe "Usa umilintei", a carei inaltime joasa obliga orice crestin sa se aplece, si a vizitat grota acesteia, ce adaposteste steaua de argint cu 14 colturi care marcheaza locul in care Fecioara Maria a dat nastere Mantuitorului. (D.E.)
Proteste inabusite
Fortele de securitate palestiniene au inabusit, ieri, o manifestatie de protest la adresa vizitei presedintelui american George W. Bush, aflat pentru prima data la Ramallah, dispersand cateva sute de manifestanti cu lovituri de baston. Fortele de securitate au utilizat, de asemenea, gaze lacrimogene pentru indepartarea protestatarilor care intentionau sa protesteze in piata Manara din centrul Ramallah, scandand sloganuri precum "Bush, criminal de razboi!" sau "Bush, afara!". Orasul Ramallah, unde isi are sediul Autoritatea Palestiniana, este vizat de stricte masuri de securitate si este in intregime inconjurat de fortele de ordine, pe fondul primei vizite efectuate de un presedinte american in exercitiu. (D.E.)
Monitorul Casei Albe
Presedintele Statelor Unite, George W. Bush, l-a desemnat pe generalul William Fraser, adjunctul sefului de Stat Major, sa supravegheze aplicarea "foii de parcurs" pentru Orientul Mijlociu, a anuntat, ieri, Casa Alba, potrivit Reuters. "Fraser a primit sarcina de supraveghere a aplicarii foii de parcurs", a declarat Gordon Johndroe, purtatorul de cuvant al Casei Albe. Presedintele american, George W. Bush, l-a informat pe omologul sau palestinian, Mahmud Abbas, in legatura cu pozitia ocupata de William Fraser, care urmeaza sa se intoarca in regiune pana la sfarsitul acestei luni, a afirmat, la randul sau, un oficial american care calatoreste impreuna cu secretarul de stat american Condoleezza Rice in regiune. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.