"Amama a fost frumoasa fizic, o frumusete care era manifestarea frumusetii sale interioare, a frumusetii spirituale si a profundei ei demnitati. Ochii ei aveau o culoare speciala, dificil de descris, poate albastru-deschis, poate mai degraba acvam
"Amama a fost frumoasa fizic, o frumusete care era manifestarea frumusetii sale interioare, a frumusetii spirituale si a profundei ei demnitati. Ochii ei aveau o culoare speciala, dificil de descris, poate albastru-deschis, poate mai degraba acvamarin sau verde primavaratic. Oamenii frumosi pot fi intimidanti sau dificil de apropiat, dar nu si ea. Unul dintre multele lucruri pe care Amama mi le-a spus a fost sa nu imi fie frica sa-mi arat afectiunea sau sa-mi pese de anumite lucruri. Ea stia cum sa-si apropie oamenii si sa le arate afectiune intr-un mod gratios si sincer, indiferent de cine erau acei oameni, ori de culoarea lor" - Principesa Margareta a Romaniei.
Cel mai recent volum publicat de Alteta Sa Principele Radu de Hohenzollern-Veringen - "Elena - Portretul unei Regine" - ofera un duios tablou in imagini si cuvinte al celei care a fost Regina Mama Elena. Povestea Reginei - reconstituita de Alteta Sa Principele Radu prin intermediul amintirilor Principesei Margareta a Romaniei, ale Reginei Ana sau ale Marelui Rabin al Genevei dr. Alexandru Safran - este ilustrata cu fotografii inedite din diferite perioade ale vietii. "Intr-o zi de vara a acestui an (2007 - n. red.), la Savarsin, vorbind despre minunatul parc si castel, asa cum aratau ele in 1943, iesite din mana Reginei-mame Elena, Principesa Margareta si cu mine ne-am dat seama ca in luna noiembrie se vor implini 25 de ani de la moartea bunicii sale. Daca ar fi sa gasesc o definitie repede, fara sa zabovesc cu gandul sau cu inima prea mult, as spune despre Regina-mama a Romaniei ca a fost o femeie de o mare frumusete, atat sufleteasca, cat si fizica, o regina de o gratie innascuta. Astfel, cel mai potrivit omagiu care i s-ar putea aduce astazi este un album cu chipul ei", marturiseste autorul. Si albumul a aparut. La sfasitul anului trecut, in editie bilingva (versiunea in limba engleza fiind semnata de catre Alexander Phillips Nixon), la Editura Rao, in conditii grafice de exceptie, elegant si cald in acelasi timp.
"Regina Elena era un personaj minunat! - povesteste Regina Ana. A trecut prin momente foarte grele, de o dificultate teribila, dar nu s-a plans niciodata. Niciodata in viata ei. Numai ca se putea ghici in felul ei de a fi, undeva in discretia ei, in generozitatea, in maniera ei de a se apropia de oameni, suferinta in demnitate. (...) Dupa moartea sa, am simtit un gol urias. Mai ales in primii sapte ani, pentru ca pe urma totul a explodat in Romania si am putut, cel putin, merge acolo. Dar golul ramane inca... Foarte adesea ma gandesc: <<Daca ea ar fi acum cu noi...>> Ar fi tare necesara, utila. Era atat de inteleapta, avea atat de mult tact! Nu stiu daca eu am aceste calitati. Ea stia sa-i faca pe ceilalti sa se simta in largul lor in cinci minute. Avea ceva cu totul special...". Printre frumoasele imagini din album se gasesc fotografii de la Atena, de la venirea sa in tara ca principesa mostenitoare; fotografii alaturi de Regele Ferdinand, Regina Maria si principele mostenitor Carol, pana la fotografii cu Regele Mihai si micutele principese la Vila Sparta din Florenta. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.