Compania Romgaz a programat pentru acest an investitii de un miliard de lei, bani pentru achizitionarea a 41 de sonde de prospectiune si pentru retehnologizare, a declarat Iakob Alexa directorul general al Romgaz, citat de NewsIn.
Oficialul a pr
Compania Romgaz a programat pentru acest an investitii de un miliard de lei, bani pentru achizitionarea a 41 de sonde de prospectiune si pentru retehnologizare, a declarat Iakob Alexa directorul general al Romgaz, citat de NewsIn.
Oficialul a precizat ca cele 41 de sonde de prospectiune sunt necesare pentru descoperirea de rezerve noi de gaze naturale. Banii investiti in acest proiect includ si punerea in functiune a sondelor.
Programul de investitii pentru 2008 mai cuprinde si realizarea unor depozite de inmagazinare subterana. "In 2008 vom investi un miliard de lei pentru achizitionarea a 41 de sonde de prospectiune pentru a descoperi noi rezerve de gaze. In acesti bani vor intra si punerea in functiune a sondelor, dar si retehnologizarea", a spus Iakob.Romgaz vrea sa se extinda pe pietele externe si negocieza colaborarea cu doua firme straineReferitor la faptul ca Romgaz se afla in negocieri cu doua mari companii din afara, in vederea extinderii pe piata externa, directorul general al companiei a precizat ca aceste discutii nu au in vedere compania Mol din Ungaria.
"Nu s-a facut nimic inca, dar vom relua discutiile. Insa nu este vorba de Mol din Ungaria. Deocamdata, nu pot spune din ce tara sunt aceste doua companii", a precizat reprezentantul Romgaz. Romgaz are si alte proiecte de colaborare cu mari companii din domeniu. In luna noiembrie a anului trecut, directorul de dezvoltare al Romgaz, Gheorghe Radu, declara ca Romgaz si Gazprom vor relua discutiile pe marginea colaborarii in proiectul depozitului de gaze de la Roman-Margineni la mijlocul anului viitor, dupa finalizarea studiului de fezabilitate al acestei capacitati.Studiul de fezabilitate este finantat din sursele proprii ale RomgazStudiul de fezabilitate pentru depozitul de gaze de la Roman-Margineni va fi finalizat la sfarsitul primului semestru al acestui an. Radu a aratat ca studiul de fezabilitate va costa peste doua milioane de dolari, fonduri provenite din sursele proprii ale Romgaz.
Oficialii Gazprom declarau in iunie 2007 ca elementul important al cooperarii ruse-romane in domeniul gazelor il reprezinta constructia unui depozit subteran pe teritoriul Romaniei, care va permite livrarea catre consumatori a unei cantitati suficiente de gaz in perioada de iarna si care va fluidiza capacitatea de transport a gazului.
Potrivit responsabililor companiei ruse, expertii Gazprom, Gazexport si Romgaz au luat o decizie in privinta proiectului tehnologic de constructie a depozitului subteran de la Roman - Margineni (judetul Neamt), ce va avea o capacitate activa de 600 de milioane de metri cubi, capacitate care ar urma sa fie extinsa pana la doua miliarde metri cubi.
In urma discutiilor dintre Romgaz si Gazprom, care au avut loc in perioada 6 - 7 martie 2007, in privinta depozitului de gaze care ar urma sa fie construit in judetul Neamt, Romgaz a solicitat rusilor infiintarea unei companii mixte care sa finanteze studiul de fezabilitate. "Gazprom a respins aceasta propunere, iar varianta de compromis la care am ajuns a fost sa finantam noi un studiu", spunea directorul general al Romgaz, Alexa Iakob, dupa intalnirea cu reprezentantii Gazprom. Romgaz opereaza in prezent sase depozite de gaze proprii, la Bilciuresti, Urziceni, Balaceanca (toate trei in aproierea Bucurestiului), Sarmasel (aproape de Cluj), Ghercesti (in proximitatea Craiovei) si Cetatea de Balta (in vestul tarii).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.