Premierul Tariceanu considera ca nu exista nici un argument de natura legala care sa justifice retragerea propunerii de numire a Noricai Nicolai in fruntea Justitiei si ii cere presedintelui Basescu sa o puna pe aceasta in functia de ministru "cat ma
Premierul Tariceanu considera ca nu exista nici un argument de natura legala care sa justifice retragerea propunerii de numire a Noricai Nicolai in fruntea Justitiei si ii cere presedintelui Basescu sa o puna pe aceasta in functia de ministru "cat mai curand posibil". Intr-o scrisoare de raspuns adresata ieri presedintelui, prim- ministrul sustine ca seful statului nu poate cere o alta persoana pentru functia de ministru din simplul motiv ca nutreste "o antipatie politica si personala" fata de cea nominalizata si respinge cererea de a prezenta o alta propunere. Daca ar fi vorba de argumente de imagine, atunci trebuie incluse si cazurile controversate in care a fost implicat seful statului, in perioada in care conducea Primaria Generala a Capitalei - Dosarul Flota si casa din strada Mihaileanu - aminteste Tariceanu.
"Motivarea pe care o faceti cererii de renuntare la propunerea prezentata se bazeaza pe consideratii personale, subiective, indoielnice despre perceptia publica asupra unei anumite persoane, consideratii care exced cadrul constitutional si legal", ii scrie Tariceanu lui Basescu in scrisoarea de refuz. Premierul considera ca reactia presedintelui este cu atat mai nejustificata cu cat, fata de nominalizarea doamnei Norica Nicolai, nu au existat obiectii sau proteste, nici din partea societatii civile si nici a asociatiilor profesionale. "Va reamintesc ca, in Decizia nr.356/2007 a Curtii Constitutionale se precizeaza clar ca <<Presedintele Romaniei nu are drept de veto, dar poate cere prim-ministrului sa renunte la propunerea facuta, atunci cand constata ca persoana propusa nu indeplineste conditiile legale pentru exercitarea functiei de membru al Guvernului>>", mentioneaza prim-ministrul. El sustine ca decizia Curtii este cat se poate de clara, iar presedintele nu poate sa solicite primu-ministrului sa propuna o alta persoana pentru functia de ministru "din simplul motiv ca nutreste o antipatie politica si personala fata de persoana nominalizata initial". "Presedintele Romaniei are obligatia de a identifica argumente legale, nu de imagine, pentru a isi sustine solicitarea. In caz contrar, nu ar trebui sa faca o astfel de solicitare", subliniaza premierul.
Nepoata vs. Flota si Mihaileanu
Tariceanu considera ca, in scrisoarea pe care i-a adresat-o, presedintele nu invoca nici un argument de natura legala in privinta renuntarii la propunerea de numire a Noricai Nicolai, ci invoca doar "argumente de imagine, perceptii legate de un incident" in care a fost implicata aceasta. El spune ca Nicolai poate fi un bun ministru al Justitiei si are vointa de a continua procesul de reforma. "Daca ar fi sa vorbim despre argumente de imagine si despre cazuri controversate, va reamintesc doar doua cazuri in care dumneavoastra ati fost implicat: dosarul Flota si casa achizitionata in strada Mihaileanu, pe vremea cand erati primar al Capitalei. Ar fi nedrept sa analizam doar aceste doua cazuri pentru a judeca mandatele dumneavoastra de Primar al Capitalei sau de Presedinte al Romaniei", adauga Tariceanu. In context, el aminteste ca si fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, a fost implicata intr-un scandal public in legatura cu modul in care parintii acesteia au castigat in instanta un imobil nationalizat. "Atunci, nu ati sustinut ca doamna Monica Macovei ar trebui sa renunte la functia de ministru al Justitiei, nici ca imaginea Justitiei ar avea de suferit sau ca ar scadea increderea in Justitie la nivelul opiniei publice si al partenerilor europeni", mai scrie premierul. In finalul mesajului, Tariceanu apreciaza ca numirea noului ministru nu mai suporta intarziere, exprimandu-si speranta intr-o colaborare Guvern-Presedintie in domeniul Justitiei. Conform unor surse liberale, guvernantii intentioneaza sa sesizeze din nou Curtea Constitutionala in cazul in care presedintele intarzie semnarea decretului de numire a lui Nicolai. (Ovidiu BANCHES)
Hannes Swoboda, Vicepresedintele grupului socialist din PE
"Imaginea Romaniei se deterioreaza"
Hannes Swoboda declara, referindu-se la refuzul lui Traian Basescu de a accepta candidatura Noricai Nicolai la Ministerul Justitiei, ca imaginea Romaniei se deterioreaza din cauza acestor certuri, iar reforma in justitie este afectata de absenta ministrului.
"Noi nu putem spune daca Norica Nicolai ar putea fi un ministru bun sau nu, dar cred ca in acest caz se obisnuieste ca premierul sa vorbeasca informal cu presedintele despre aceste chestiuni, astfel incat sa se gaseasca un nume care sa fie acceptat si nu respins din nou, pentru a nu lasa impresia in randul comunitatii internationale ca aceste chestiuni nu sunt tratate cu grija corespunzatoare", a afirmat Swoboda la RFI Romania, potrivit Mediafax. El a apreciat ca situatia de la Ministerul Justitiei este o chestiune mai delicata decat alte scandaluri de pana acum si ca pentru portofoliul Justitiei ar trebui gasita o persoana serioasa, nepartizana, in care UE sa aiba incredere. "Stiti, nu vreau sa o judec pe doamna Macovei si sa spun daca era buna sau rea, dar macar a dat Uniunii Europene impresia ca lupta pentru a avea o societate fara coruptie. Succesorii ei implicati in aceste dispute nu ajuta tara. Ar trebui gasita alta personalitate serioasa, nepartizana, o personalitate in care Uniunea Europeana sa aiba incredere. De aceea spun ca aceasta chestiune este mai delicata decat multe altele", a explicat liderul socialist. (D.I.)
Markus Ferber, eurodeputat PPE
"E nevoie de un ministru care sa finalizeze reforma"
Eurodeputatul PPE Markus Ferber a atras atentia, intr-un interviu acordat RFI Romania, ca justitia romaneasca a avut in ultimul timp prea multi ministri, instabilitatea politica fiind responsabila pentru problemele sistemului.
"E nevoie de un ministru care sa duca la capat reforma", a apreciat Ferber. "Multe lucruri trebuie facute in privinta numirii procurorilor, a personalului din jurul lor, in ceea ce priveste suportul tehnic pentru acesti oameni. Toate aceste lucruri trebuie organizate, trebuie sustinute politic, de aceea aveti nevoie de un ministru de Justitie capabil sa ofere acest sprijin pentru ca lucrurile despre care vorbeam sa fie realizate", a adauga el. (D.I.)
Expertii in drept, buimaciti de Curte
Refuzul presedintelui in privinta numirii Noricai Nicolai la Justitie este interpretat in mod diferit de specialistii in drept. Cauza acestor diferente de interpretare ar reprezenta-o incalcita decizie data de Curtea Constitutionala
in cazul Cioroianu.
"Din pacate, decizia Curtii Constitutionale, care statueaza asupra acestei probleme, este si mai proasta decat Constitutia si, in loc sa lamureasca lucrurile, le incurca si mai rau", sustine profesorul de drept Corneliu Liviu Popescu. Acesta a apreciat ieri, intr-o emisiune difuzata la Radio Romania Actualitati, ca presedintele nu poate cenzura o propunere a primu-ministrului, intrucat raspunderea pentru infaptuirea programului de guvernare este a Cabinetului, sub cenzura Parlamentului. In opinia lui Liviu Popescu, tot ceea ce presedintele poate face este sa verifice indeplinirea unor conditii minime de legalitate, precum varsta ceruta de lege, capacitatea electorala, sa nu fi fost condamnat. "Sunt niste chestiuni minore, nu chestiuni de competenta sau de perceptie publica sau ceva de genul acesta. Pentru ca acestea sunt raspunderea prim-ministrului. El isi ia raspunderea pentru infaptuirea programului politic si pentru membrii echipei sale si, la o adica, va fi demis de Parlament printr-o motiune de cenzura, daca oamenii pe care ii propune nu sunt competenti si nu au imagine publica", a sustinut Popescu. Georgiana Iorgulescu, director executiv la Centrul de Resurse Juridice (CRJ), a prezentat, in emisiune, un punct de vedere asemanator, aratand ca raspunderea politica in cazul numirii unui ministru revine Guvernului, iar Cabinetul poate fi sanctionat de Parlament. Si reprezentanta CRJ a taxat Curtea Constitutionala, spunand ca aceasta institutie "are un talent deosebit de a da niste hotarari foarte greu in a fi citite si interpretate". In opinia profesorului Genoveva Vrabie, presedintele Romaniei nu are o sarcina pur formala. "Apreciez punctul de vedere al Curtii Constitutionale, pentru ca nu este un drept de veto. In acelasi timp, este un drept, este o competenta pe care presedintele trebuie sa o exercite. Aceasta competenta trebuie exercitata cu raspundere, pentru ca, daca decretul de numire apartine presedintelui Romaniei si raspunderea ii apartine, in cazul in care alegerea este gresita", a spus Vrabie. (O.B.)
i
Emil Boc, presedinte PD-L
Are dreptul sa ceara o noua nominalizare
Presedintele PD-L, Emil Boc, a declarat ca Traian Basescu are dreptul sa ceara o noua nominalizare pentru postul de ministru al Justitiei argumentand precedentul numirii lui Adrian Cioroianu. "Unii incearca sa spuna ca presedintele ar fi fost obligat sa il numeasca pe Cioroianu ca urmare a unei decizii a Curtii Constitutionale. Nu! A fost vorba de o noua structura guvernamentala, care a trecut prin Parlament, nu o urmare a deciziei Curtii Constitutionale, care spune ca presedintele are dreptul sa ceara o noua nominalizare", a spus Boc. Acesta a sustinut ca Norica Nicolai nu este potrivita pentru functia propusa nu numai datorita scandalului nepoatei. Pedelistul a mentionat faptul ca Nicolai a sustinut, in Parlament, desfiintarea DNA si amendamentele la Codul Penal care ofereau mai multa protectie pentru cei intrati in atentia procurorilor, "prin care practic s-a golit de continut lupta impotriva coruptiei". (A.I.)
+=Peter Eckstein Kovacs, senator UDMR
Justificarea lui Basescu, insuficienta
Presedintele Comisiei juridice a Senatului, udemerisul Peter Eckstein Kovacs considera ca motivul invocat de Traian Basescu pentru a respinge numirea Noricai Nicolai la Justitie este "in mod vadit insuficient". Eckstein a aratat ca scandalul in care a fost implicata Nicolai s-a datorat unei greseli minore, in momentul in care aceasta a permis accesul unei persoane straine in sala de plen a Senatului. "La comisia juridica am investigat si am ajuns la concluzia ferma ca acea persoana nu a votat, iar daca ar fi facut-o, atunci situatia ar fi fost alta. Este o neglijenta din partea doamnei Nicolai, dar care nicidecum nu poate motiva decizia lui Basescu", a precizat Eckstein. In opinia acestuia, scrisoarea trimisa de presedinte premierului nu este in sine un refuz in privinta lui Nicolai, luand in considerare decizia Curtii Constitutionale care stabileste clar drepturile presedintelui in caz de numiri noi in Guvern. "Eu vad scrisoarea ca pe o tachinare in lupta dintre palate si cred ca Basescu o va numi in final pe Norica. Daca nu, el este cel care va iesi in pierdere", a explicat senatorul. (R.I.P.)
Mircea Geoana, presedinte PSD
Justitia, "camp de neincetat macel politic"
Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat, ieri, ca responsabilitatea cu privire la moralitatea si competenta profesionala a ministrului Justitiei apartine in totalitate premierului, iar daca presedintele are dubii de fond asupra acestor aspecte ar trebui sa le spuna explicit. El i-a acuzat pe Tariceanu si pe Basescu ca au transformat Justitia intr-un "camp de neincetat macel politic" si a spus ca amandoi sunt responsabili pentru aducere Justitie in situatia de a fi "Cenusareasa politicilor publice din Romania". Pesedistul a subliniat ca, potrivit deciziei Curtii Constitutionale, seful statului nu are nici un rol in ceea ce priveste nominalizarile facute de premier. Potrivit liderului PSD, Tariceanu ar fi trebuit sa ia in calcul episodul in care o nepoata a Noricai Nicolai a votat la Senat cu cartela acesteia inainte de a face nominalizarea. "Dar de aici pana cand presedintele Traian Basescu este brusc aparatorul moralitatii ireprosabile... Poate se uita la domnul Videanu, poate se uita la colegii sai din PD sau din PDL si sa vada si acolo elemente de imoralitate flagranta. Deci, unitate de masuta egala pentru toti", a conchis Geoana. (R.I.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.