Putine sunt locurile precum Sicilia, unde se poate vorbi despre o adevarata calatorie gastronomica. Preparatele culinare traditionale reflecta cat se poate de bine peisajul sicilian, obiceiurile si traditiile localnicilor. Bucataria siciliana este bo
Putine sunt locurile precum Sicilia, unde se poate vorbi despre o adevarata calatorie gastronomica. Preparatele culinare traditionale reflecta cat se poate de bine peisajul sicilian, obiceiurile si traditiile localnicilor. Bucataria siciliana este bogata in parfumuri care sunt, asa cum este si pozitia geografica a insulei, intr-un perfect echilibru intre pamant si mare. Este vorba despre o cultura gastronomica inscrisa in traditiile mediteraneene. In Sicilia, preparatele sunt diversificate, acesta fiind un semn cat se poate de clar al faptului ca insula a fost multe secole in atentia numeroaselor popoare. De-a lungul istoriei, Sicilia a fost sub diferite dominatii. Toate aceste culturi - greaca, araba sau habsburgica - i-au influentat atat viata spirituala, cat si bucataria.
Nu este posibil sa vorbim despre bucataria siciliana ca despre o singura entitate. Diversele obisnuinte culinare s-au intalnit pe teritoriul Siciliei si au dat nastere uneia dintre cele mai renumite bucatarii din Italia. Bucataria siciliana reprezinta un amestec de culori, arome si gusturi, bogata in preparate din peste, fara a neglija insa carnea, branza, legumele sau verdeturile.Arabii si grecii au influentat gastronomia sicilianaCei care au conturat specificul bucatariei siciliene au fost arabii. In cele doua secole de dominatie, ei au adus citricele, condimentele, orezul, stafidele, trestia-de-zahar si multe alte preparate. Cele mai importante produse au fost pastele.
Poporul elen a adus simplitatea in prepararea bucatelor, simplitate care a accentuat savoarea legumelor crescute pe solul fertil sicilian, considerat un paradis al fructelor si al legumelor.
In Sicilia se obisnuieste consumarea unui singur fel de mancare, de cele mai multe ori fiind vorba de paste de diverse tipuri si gatite in moduri diferite. Pastele cu sardine sunt preparatul care de la Palermo s-a raspandit pe tot cuprinsul insulei. Pastele se prepara in combinatie cu tot felul de legume si verdeturi, pe aragaz sau la cuptor, si constituie felul preferat de mancare al sicilienilor.
Painea ocupa si ea un loc important in bucataria siciliana. Aici exista numeroase feluri de paine si pentru prepararea acesteia se folosesc din abundenta uleiul de masline si oregano. Cea mai raspandita este painea cunsato (condimentata), care se consuma calda, imediat dupa ce a fost scoasa din cuptor.
Chiar daca se poate remarca preferinta pentru legume si verdeturi, exista insa si preparate care pun accentul pe carne. Consumul de carne, in special cea de porc, este rezervat in general pentru sarbatori. Cea mai frecventa modalitate de preparare a carnii este pe gratar.
In partea occidentala, unde sunt evidentiate cel mai bine influentele arabe, bucataria este mai bogata in contraste insolite. "Caponata di melanzane", unul dintre preparatele traditionale siciliene, este un exemplu despre diversitatea cu care sunt preparate legumele.
Alt platou traditional este "Il falsomagro", un rulou de carne umplut cu prosciutto, branza si oua. "Gli involtini alla palermitana", umplute cu pangrattato, struguri, branza si aromatizate cu ceapa si dafin, sunt si ele extrem de apreciate de sicilieni, dar si de turistii care isi petrec vacanta in insula italiana.
Nu lipsesc din gastronomia traditionala siciliana nici felurile de mancare pe baza de peste si nici asa-numita "bucatarie de strada", ce ofera trecatorilor posibilitatea de a degusta "sfinciuni" sau "panelle".
O emblema a bucatariei siciliene o reprezinta "arancinele", care sunt crochete din orez prajit de forma sferica, pline cu branza, carne de pui si ragu.Patiseria siciliana, extrem de apreciataO atentie particulara trebuie acordata patiseriei, care in Sicilia face parte din obisnuintele zilnice ale localnicilor. "Cannoli", "cassate", "pignoccata", "biancomangiare" sunt doar cateva dintre cele mai cunoscute dulciuri siciliene. Raspandite aici sunt si inghetata de pepene si granita.
Este considerat un gest de buna crestere ca in zilele de vara sa se ofere oaspetilor o granita de cafea, de lamaie sau de migdale.
Viticultura siciliana este faimoasa in intreaga lume. Potrivit legendei, Dionysos, cunoscut si sub numele de Bachus, este zeul care a adus placere omenirii si vin Siciliei. In zilele noastre se poate spune pe buna dreptate ca vinul face parte din dieta siciliana. Este un vin autentic, foarte bun la gust si de o calitate superioara. Vinul produs in prezent in Sicilia are acelasi gust ca acum cateva sute de ani. Pe langa productiile istorice ca Marsala, in Sicilia se produc vinuri precum Nero D'Avola sau Shiraz, Etna Rosso sau Bianco D'Alcamo. (Click News)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.