Corepondenta din Chisinau
Numarul clericilor romani expulzati de autoritatile comuniste de la Chisinau a ajuns la cinci. Mai nou, a inceput si expulzarea maicutelor cu cetatenie romaneasca din Republica Moldova. Parohul expulzat al bisericii

Corepondenta din Chisinau
Numarul clericilor romani expulzati de autoritatile comuniste de la Chisinau a ajuns la cinci. Mai nou, a inceput si expulzarea maicutelor cu cetatenie romaneasca din Republica Moldova. Parohul expulzat al bisericii din satul Manta care trebuia sa paraseasca Republica Moldova inca la 6 ianuarie a ramas totusi in parohie, deoarece localnicii si Primaria din sat si-au unit fortele pentru a-l proteja de organele represive ale puterii comuniste. Vazand ca nu pot ajunge la preot, politia il vaneaza acum pe primarul din sat ca sa-l traga la raspundere pentru organizarea unui Drum al Crucii in ziua de Craciun pe stil vechi.

Preotul din satul Manta, Iulian Budescu, singurul care a reusit sa conteste decizia de expulzare din Republica Moldova si care se afla inca in parohia din sat, este urmarit zilnic de politisti inarmati. El a fost amenintat ca va fi acuzat de "instigare la revolta” daca oamenii din sat vor bloca traseul Cahul-Giurgiulesti in semn de protest fata de expulzarea preotilor romani din raionul Cahul. "Am avut o intalnire in satul vecin, Vadul lui Isac, la care au fost prezenti comisarul-sef al politiei din Cahul, un reprezentant al Procuraturii si unul de la MAI care mi-au reprosat ca daca vom instiga lumea la mitinguri, vom fi supusi unor acte din partea lor de care ei nu vor raspunde”, ne-a spus parintele Budescu.

De Craciunul pe stil vechi, zeci de persoane, inclusiv din satul vecin Vadul lui Isac, insotite de preotul si primarul din satul Manta au pornit intr-un Drum al Crucii spre centrul raionului aflat la aproximativ 50 de kilometri. Politistii le-au blocat, insa, calea, iar a doua zi a inceput vanatoarea de primari. Primarul de Manta, Ion Neagu, ne-a spus ca primarul din Vadul lui Isac a primit deja citatie la Judecatorie”.

Parohul Bisericii din satul Vadul lui Isac, Ioan Bigea, alungat in Romania de catre autoritatile moldovene a decis sa dezvaluie calvarul prin care a trecut in ultimele zile de aflare in Republica Moldova. El a fost ridicat din biserica in timpul slujbei si dus la comisariatul de politie: "Pe data de 9 decembrie..., inca nu terminasem slujba Sfintei Liturghii si a venit politistul de sector spunandu-mi ca trebuie sa fiu prezent la Comisariatul din Cahul. De fata cu toti credinciosii l-am rugat sa termin mai intai slujba si mai aveam de oficiat un botez. La insistenta mea sa-i dea telefon comisarului-sef sa-i ceara sa-mi mai dea un anumit timp ca sa termin si Sfanta Liturghie si sa oficiez si acel botez al unui copilas. A iesit afara... Probabil i-a dat telefon. A venit si a zis: "Vrea neaparat sa mergeti acum” . I-am zis ca eu nu pot sa merg acum. A iesit iarasi afara, a zis ca l-a sunat din nou si-mi mai ingaduie putin, dar sa termin cat mai repede ca nu are timp. A stat si m-a asteptat pana am terminat. M-a luat in masina sa personala si am mers la Comisariatul raional. In drum spre Comisariat mi-a spus: "Parinte a venit o comisie de la Chisinau, direct de la Guvern, care cerceteaza cazul preotilor romani din cadrul Mitropoliei Basarabiei. Trebuie sa mergeti sa dati niste declaratii, sa le semnati, sa va faca niste procese verbale dupa care vom vedea ce va fi”.”

IPS Petru, Mitropolit al Basarabiei, ne-a spus ca Mitropolia Moldovei, subordonata Patriarhiei Ruse, nu este straina de prigonirea preotilor Mitropliei Basarabiei: "Aceasta ura nu este de astazi, nici de maine. In spatele acestei uri sta si Mitropolia Moldovei... Mitropolitul Moldovei, Vladimir, care face parte chiar din Partidul Comunist, care este la guvernare, a actionat indirect in aceste expulzari de preoti, verificari si asa mai departe”, a mentionat IPS Petru.

Potrivit sefului Cancelariei Mitropoliei Basarabiei, diaconul Andrei Deleu, "juristii Mitropoliei Basarabiei pregatesc o noua plangere la CEDO in care cer condamnarea Guvernului de la Chisinau pentru expulzarea nejustificata a preotilor”.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.