Presedintele american George W. Bush a aterizat pe aeroportul "David Ben Gurion" din Lod fiind intampinat cu flori si fanfara militara. Bush a coborat primul din avionul prezidential, urmat de secretarul de stat Condoleezza Rice. Pasind pe covorul
Presedintele american George W. Bush a aterizat pe aeroportul "David Ben Gurion" din Lod fiind intampinat cu flori si fanfara militara. Bush a coborat primul din avionul prezidential, urmat de secretarul de stat Condoleezza Rice. Pasind pe covorul rosu, a fluturat din mana cu un zambet larg gratuland pe toata lumea cu "Shalom".
Elita religioasa, politica si militara a tarii, in frunte cu presedintele tarii Shimon Peres si premierul Ehud Olmert i-au urat bun venit in Tara Sfanta. Fanfara militara a intonat apoi imnurile de stat ale Statelor Unite si Israelului. Olmert i-a prezentat pe ministri, responsabilii si generalii veniti sa-l intampine pe presedintele Statelor Unite, aflat in prima sa vizita in Israel in aceasta calitate. A urmat faza discursurilor sarbatoresti. Bush si-a amintit, mai intai, de impresiile pe care le-a avut cu prilejul primei sale vizite in Israel, in urma cu aproape un deceniu, pe vremea cand era guvernator al Texasului. "Nu stiam atunci ca voi reveni in Israel cand voi deveni presedinte al Statelor Unite, dar eram convins ca voi reveni, pentru ca Israel e un loc special, si pentru mine e o mare onoare sa fiu aici", a spus Bush. El a adaugat: "Israel si Statele Unite sunt legate printr-un pact puternic. Legatura dintre cele doua state contribuie la grija noastra pentru Israel ca tara evreiasca. Exista ocazia pentru pace si libertate in aceasta zona". "Vom face mai mult decat sa ne aparam" impotriva extremismului, a continuat presedintele american, insistand pe ideea ca Israelul impreuna cu SUA contribuie la garantarea securitatii Israelului ca "stat evreiesc". Agentiile de presa straine considera insa ca termenul de "stat evreiesc", neacceptat de palestinieni, risca sa afecteze dialogul de pace israelieno palestinien, in special in probleme-cheie precum soarta refugiatilor palestinieni, statutul Ierusalimului si trasarea frontierelor Israelului si ale viitorului stat palestinian.
Peres a invocat si Israelul si Palestina
In cuvantarea sa, presedintele israelian Shimon Peres l-a numit pe Bush "marele prieten al Israelului". "De sapte ori am fost atacati, dar nu am pierdut niciun razboi, a spus Peres. Si nu am pierdut speranta in realizarea pacii. Nu am incalcat democratia niciodata. In vreme de razboi si in vreme de pace Statele Unite ne-au sprijinit. Dati-mi voie sa va spun: Multumesc din toata inima". Peres a subliniat vointa presedintelui american pentru existenta a doua state vecine, democrate si libere: Israel si Palestina. Viitoarele 12 luni ale anului 2008 vor fi un examen al indeplinirii acestei viziuni de pace americane. "Daca nu vom putea realiza aceasta viziune si pacea israeliano-palestiniana, inarmarea distrugatoare, infruntarile sangeroase si terorismul vor deveni atotstapanitoare", a mai spus presedintele israelian. "Sunteti aliatul cel mai important al Israelului. E o onoare pentru noi ca va aflati in Israel", a spus la randul sau premierul israelian Olmert. Din clipa in care am devenit prim-ministru al Israelului, ati devenit prietenul meu personal. Sunt convins ca vizita in Tara Sfanta va fi eficace si importanta".
Un elicopter militar l-a dus apoi pe presedintele Bush la Ierusalim, in hotelul de lux in care va locui in cursul celor trei zile de vizita israeliana. Olmert a plecat de la aeroport intr-o limuzina blindata. Ajunsi la Ierusalim, Bush a fost primit la resedinta premierului israelian, unde imediat au inceput convorbiri intre patru ochi. In corespondenta de maine voi relata ce cadouri si-au dat cei doi conducatori si ceva din ce au discutat. Atat cat s-a putut afla. Astazi, Bush urmeaza sa viziteze orasele Ramallah si Bethleem din Cisiordania, unde se va intalni cu presedintele palestinian Mahmoud Abbas. Prezenta lui Bush in Israel nu se bucura insa de aceeasi sustinere in teritoriile palestiniene. Cum era de asteptat, mii de palestinieni au manifestat ieri, in Gaza, impotriva vizitei lui Bush, cerand redeschiderea punctelor de trecere ale teritoriului izolat inca din iunie. (Tesu SOLOMOVICI)
Dejun cu persona non grata
La dineul organizat ieri la Ierusalim in onoarea presedintelui american a fost invitat si un ministru israelian declarat persona non grata in SUA, din cauza implicarii sale intr-un caz de spionaj anti-SUA. Actualul ministru al Pensiilor, Rafi Eitan, a fost invitat la dineul organizat de catre premierul israelian Ehud Olmert, cu toate ca acesta a fost agentul care s-a ocupat de Jonathan Pollard, un evreu american condamnat la inchisoare pe viata in SUA pentru spionaj in favoarea Israelului. Pollard, analist al marinei americane, a furnizat Israelului, in perioada mai 1984-noiembrie 1985, mii de documente militare calificate drept secrete de aparare privind operatiunile de spionaj derulate de SUA, in special in tarile arabe. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.