Cea mai impresionanta prezenta in lumea blogurilor de la noi a „virfurilor" de partid e de la PSD.

Mircea Geoana are blog, Adrian Nastase are blog, Ion Iliescu are blog. Are si Vasile Dincu, dar, deocamdata, nu conteaza foarte mult; in plus, scrie prea lung si e greu de citit din cauza asta. Avusese blog si Cristian Diaconescu, insa, dupa citeva postari, a renuntat la aceasta modalitate, uneori riscanta, de comunicare.

Presedintele PSD scrie rar. A fost o perioada lunga in care nu a postat nimic; in ultima vreme a avut citeva tentative de a reveni. Vedeta incontestabila a bloggerilor politici e insa Adrian Nastase. E harnic, ironic (uneori baga strimbe actualei conduceri) si le raspunde multora dintre cei care scriu pe blogul lui. Desi cindva adversar al blogurilor (despre care spune, daca imi aduc bine aminte, ca reprezinta pierdere de vreme), Ion Iliescu are si el un asemenea „instrument" de comunicare. E o adresa care nu dezice brandul Iliescu; e scris in bine-cunoscuta limba de lemn.

Faptul ca pesedistii de virf au atacat in forta zona virtuala e explicabil. Nu e vorba doar despre faptul ca fiind, teoretic, in opozitie, Iliescu, Nastase sau Geoana au mai mult timp liber. Nici ideea - usor de argumentat - ca, mai ales in cazul fostului premier si, partial, a fostului presedinte, blogul e o forma de a-si marca opozitia fata de actuala conducere si de a o ataca pe flancuri nu e suficienta. Cei trei (va mai amintiti afisele cu ei, din 2004: unul pregatit pentru Presedintie, altul, pentru Guvern, iar cel din mijloc - „sarac si cinstit" - pregatit si el pentru a fi sanctificat in fruntea unui PSD care nu a mai fost sa fie) scriu pe blog din disperare. Si impreuna, si separat, cei trei reprezinta acum simboluri ale decaderii, ratarii sau neadecvarii. Ei sint, ca si stinga in Romania (o stinga handicapata de propriile fapte), pe „tobogan". Au esuat si, desi e realist sa consideram ca nici unul nu isi mai poate depasi momentele de glorie din trecut, incearca, disperat, sa se reinventeze ca politicieni credibili. E o speranta desarta: oamenii se vor lasa convinsi si de social democrati inclusiv pe bloguri, dar nu de acesti „social democrati". Prin urmare, ideea lui Ion Iliescu de a organiza pe blogul sau o dezbatere despre revigorarea stingii in Romania e, desigur, „cool", dar e, fiindca pleaca de la acest personaj fara orizont. Vor fi foarte putini cei care ii vor lua in serios pe cei doi (ba chiar trei, de vreme ce si Mircea Geoana crede ca „ar fi o risipa si un lucru necuviincios sa nu te bazezi pe experienta lui Ion Iliescu").