Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a bugetat pentru acest an venituri in valoare totala de 1,73 miliarde de lei, aproximativ 478 milioane de euro. 70% din fonduri, mai exact 1,2 miliarde de lei (332 milioane de euro), urmeaza
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a bugetat pentru acest an venituri in valoare totala de 1,73 miliarde de lei, aproximativ 478 milioane de euro. 70% din fonduri, mai exact 1,2 miliarde de lei (332 milioane de euro), urmeaza sa fie obtinute din activitatea de privatizare.
La inceputul anului trecut, institutia preconiza pentru 2007 venituri de aproximativ 1,2 miliarde de lei, jumatate din total fiind acoperite prin privatizarea companiilor aflate in portofoliu.
Potrivit unui ordin comun al sefului institutiei si al ministrului Economiei si Finantelor, valoarea dividendelor pentru anul acesta este de 330 de milioane de lei, cu aproximativ 29% mai mica decat cea estimata pentru anul trecut.
In acest an, AVAS mizeaza ca va obtine 195 milioane de lei din valorificarea activelor bancare si a creantelor comerciale, din valorificarea creantelor preluate de la Ministerul Economiei si Finantelor si a celor preluate de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
In ceea ce priveste cheltuielile, aproximativ o treime din veniturile totale vor merge la Trezoreria Statului, iar o suma de 420 de milioane vor fi alocate pentru acordarea unor despagubiri in urma procesului de privatizare si catre persoanele pagubite de Fondul National de Investitii.
Printre companiile care se afla in portofoliul AVAS si urmeaza sa fie privatizate in acest an se numara si Antibiotice Iasi, Oltchim Ramnicu Valcea, Societatea Nationala a Sarii, dar si complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova.
La sfarsitul anului trecut compania a anuntat ca participatia de 53% din actiunile Antibiotice Iasi va fi vanduta prin licitatie cu strigare in luna martie a acestui an, pretul de pornire fiind de 136 milioane de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.