Cotidianul a intrat in posesia contractului-cadru de deszapezire a Capitalei. Clauzele au devenit mai permisive, de la un an la altul, insa tot n-au fost respectate intocmai.Operatorii de deszapezire ar fi trebuit sa intervinaintr-o ora de la primii fulgi Desi societatile de salubrizare spun ca au iesit in strada de la primul fulg, politia sustine contrariul. „Au fost amendate toate societatile pe motiv ca, dupa prima noapte de ninsoare, strazile erau acoperite cu zapada, insa nici urma de utilaj de deszapezire", a declarat Christian Ciocan, purtatorul de cuvint al Politiei Capitalei. Conform contractelor incheiate de primariile de sector cu firmele de salubritate, acestea sint obligate sa intre in actiune la intreaga capacitate in cel mult o ora de la inceputul ninsorii. Din 2000 si pina in prezent, legislatia privind salubrizarea oraselor a degrevat societatile de salubrizare de tot mai multe obligatii privind deszapezirea. In anul 1999, Primaria Capitalei a intocmit contractul-cadru de deszapezire conform caruia firmele erau obligate sa curete arterele aferente traseelor mijloacelor de transport in comun si cele care asigura accesul la obiectivele sociale si economice importante. Contractul mai prevede eliberarea unor cai pietonale de cel putin 50 de centimetri pe trotuare. Totodata, statiile de RATB, dar si trecerile de pietoni trebuiau sa fie curatate, conform contractului.

Numai ca, in 2001, Consiliul Municipiului Bucuresti aproba o hotarire prin care activitatea de deszapezire a sectoarelor nu mai este in subordonarea Primariei Capitalei, ci in subordinea primariilor de sector. Astfel ca fiecare primar de sector a incheiat mai multe acte aditionale la contractul-cadru, grevind firmele de salubrizare de unele obligatii privind deszapezirea. De asemenea, obligatia de curatare a trotuarelor a fost eliminata de legea care a trecut aceasta atributie in sarcina proprietarilor.

Primaria Sectorului 1 a alocat pentru lucrari de curatare a carosabilului in perioada 5 noiembrie 2007 - 15 martie 2008 aproximativ 2,5 milioane de euro. Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, sustine ca firma de salubrizare Romprest se ocupa de deszapezirea intregului sector.

Conform contractului de deszapezire incheiat de Primaria Sectorului 2, societatea Supercom este obligata sa creeze o poteca de cel putin 50 de centimetri pe trotuare, potrivit lui Neculai Ontanu. Numai ca trotuarele sint pline de zapada, doar cele aglomerate fiind curatate datorita traficului intens al pietonilor. Primaria a alocat 11,5 milioane de lei pentru deszapezirea sectorului in aceasta iarna.

In sectorul 3, firma omului de afaceri Silviu Prigoana se ocupa, in prezent, de deszapezirea a doar 30% dintre strazi, iar in ceea ce priveste trotuarele, firma nu mai are nici o obligatie, conform actelor aditionale emise de Primaria Sectorului 3 la contractul-cadru. „Cu trotuarele nu avem nici o treaba pentru ca nu sint prevazute in contract. Motivul - in anul 2001 s-a emis o ordonanta de urgenta care prevede ca cetatenii sau agentii economici sint obligati sa curete trotuarele din fata imobilului", a declarat Silviu Prigoana. In ceea ce priveste curatarea zonelor din jurul scolilor, pietelor sau al obiectivelor sociale, contractul nu mai prevede nimic. Municipalitatea plateste orice utilaj de deszapezire cu 191 de lei pe ora.

Nici firma care deszapezeste sectorul 4, REBU, nu mai are obligatia sa deszapezeasca trotuarele. Conform contractului, societatea curata doar bulevardele si strazile principale din sector. Fiecare plug este platit de municipalitate cu 60 de lei pe ora, o basculanta care arunca nisip cu 36,5 pe ora, iar pentru evacuarea zapezii, municipalitatea achita 33,52 lei pentru fiecare metru cub ridicat, potrivit viceprimarului Radu Silaghi. Pina acum, municipalitatea a alocat 27,8 milioane de lei pentru deszapezire.La sectorul 5, edilii sint imposibil de gasit de la inceputul anului, cea mai recenta informatie despre primarul Marian Vanghelie fiind aceea ca a plecat in concediu in strainatate.

In sectorul 6, municipalitatea a incheiat un contract pentru deszapezirea a 70% din sector cu firma Urban SA. „Celelalte 30% dintre strazi sint curatate de ADP. In fiecare iarna se aloca 17 milioane de lei, din care se cheltuiesc aproximativ 70%", ne-a explicat Mihai Anghel, purtatorul de cuvint al Primariei Sectorului 6.

1.000 de fracturi in Bucuresti Aproximativ 1.000 de bucuresteni au suferit fracturi dupa ce au alunecat pe gheata formata pe trotuare. Cetatenii au obligatii in ceea ce priveste deszapezirea, conform hotaririi emise de Consiliul Municipiului Bucuresti nr. 147/2005. Potrivit actului, zapada sau gheata de pe trotuarele aferente imobilelor trebuie curatate de locatari, sa nu se arunce zapada din curti in spatiul verde si pe carosabil. In caz contrar, amenda pentru persoane fizice este cuprinsa intre 500 si 1.000 de lei, iar pentru persoane juridice - intre 1.000 si 1.500 de lei. Pina acum insa, primarii spun ca nu au dat amenzi, ci doar somatii.

Contractul de deszapezire din sectorul 2, pe www.cotidianul.ro/select