Creierul afacerii „Eterna si fascinanta Romanie" a fost condamnat la trei ani de inchisoare. Acesta a fost acuzat ca a deturnat mai multe milioane de euro in beneficiu personal.

Adrian Costea, fost consilier personal al presedintelui Ion Iliescu, a fost condamnat ieri la trei ani de inchisoare, dintre care 30 de luni cu suspendare, precum si la plata unei amenzi de 150.000 de euro de Tribunalul Corectional din Paris, relateaza NewsIn. Decizia este definitiva. Costea a fost acuzat de justitia franceza ca ar fi deturnat circa 50 de milioane de franci (7,6 milioane de euro) in beneficiul lui sau al unor demnitari romani, dar si pentru finantarea campaniilor din 1992 si 1996 ale lui Ion Iliescu. In timp ce Iliescu sustinea ca il stie foarte putin pe acuzat, Costea a prezentat un colaj de fotografii in care aparea de mai multe ori alaturi de fostul presedinte. Actualul senator nu a putut fi ieri contactat pentru a comenta acest caz.

Printre contractele incriminate in procesul lui Costea se numara si realizarea unei carti de promovare a Romaniei pentru 5,7 milioane de dolari - celebra „Eterna si fascinanta Romanie" - sau livrarea a 752.000 de tone de hidrocarburi pentru 137 milioane de dolari. In acelasi dosar a fost condamnata la doi ani de inchisoare cu suspendare, precum si la plata unei amenzi de 150.000 de euro si sotia omului de afaceri, Valentina Costea. Adrian Costea a scapat insa de acuzatiile privind finantarea campaniilor electorale ale lui Ion Iliescu.