Camionagiii din Franta sint in atentia politiei dupa ce au fost acuzati ca se uita la televizor, joaca jocuri video sau citesc in timp ce conduc.

Politia franceza e in stare de alerta dupa ce lucratorii de la drumuri s-au plins ca soferii de camioane se uita la televizor in timp ce conduc. Ofiterii de la circulatie au primit ordin sa supravegheze cu atentie cabinele vehiculelor de mare tonaj, pentru a se asigura ca nu se produce vreun accident nefericit.

Mai multe companii insarcinate cu intretinerea soselelor au acuzat soferii de TIR ca le pun in pericol angajatii prin modul neglijent in care conduc. Potrivit plingerilor depuse, unii camionagii se asaza cu picioarele pe bord si se uita relaxati la filme in timp ce se afla la volan. Ei au dezvoltat chiar o tehnica de a conduce „dupa ureche": plaseaza rotile din dreapta ale camioanelor pe linia ce marcheaza marginea soselei; fixeaza apoi volanul astfel incit sa tina traiectoria dreapta si privesc nestingheriti la televizor. Cind rotile ies de pe carosabil, ele lovesc o zona accidentata si produc un zgomot usor diferit fata de cel al mersului pe asfalt. Acest zgomot il avertizeaza pe sofer sa preia controlul volanului. Practica nu e insa lipsita de pericole, avind in vedere ca un camion condus „dupa ureche" atinge uneori viteze de 90 km pe ora.

Privitul la televizor nu e singura indeletnicire cu care soferii francezi isi omoara plictiseala la volan. Unii conducatori auto joaca jocuri pe calculator, citesc sau scriu biletele. In plus, lucratorii de la drumuri s-au plins si de camionagiii care arunca gunoaie pe geam cind trec pe linga o echipa de la intretinerea soselelor. Sau soferi care refuza sa opreasca la toalete, pentru a cistiga timp, isi fac nevoile in sticle, iar apoi scapa de recipiente aruncindu-le pe marginea drumurilor. „Adunam zilnic o mare cantitate de sticle cu urina de pe sosele", a declarat Romain Fronteau, directorul companiei Cofiroute, insarcinata cu administrarea unor sosele.

Liderii firmelor care se ocupa de intretinerea drumurilor spun ca se tem din ce in ce mai mult pentru vietile angajatilor lor. In medie, cam 15 lucratori mor anual in timpul serviciului, in urma unor accidente de munca. „Ultima data cind am vazut un astfel de episod, suruburile de la rotile unui camion de 38 de tone au lovit o masina de-a noastra de interventie si au rupt-o ca pe o conserva", a spus Jean-Michel Perrin, administratorul unei autostrazi de la sud de Paris. Dupa examinarea plingerilor depuse, presedintele Nicolas Sarkozy a ordonat ca toti soferii de camion din Franta sa se afle sub stricta supraveghere a politiei timp de trei luni.

Nu doar in Hexagon exista astfel de probleme. 40% dintre soferii canadieni au recunoscut ca au citit sau au scris cel putin o data in timp ce se aflau la volan. Un camionagiu britanic a fost arestat, anul trecut, pentru ca a condus vehiculul cu genunchii in timp ce minca spaghetti dintr-o caserola. El a stat 8 saptamini dupa gratii pentru neglijenta sa. Un sondaj realizat in Rusia, in 2006, a relevat faptul ca 25% dintre conducatorii auto au facut sex in timp ce se aflau la volan. Iar un sofer din Vermont a fost surprins, anul trecut, cintind la flaut in trafic.