PSD - Talibanii agita apele inainte de Consiliul National
Dupa un an de tensiuni si esecuri, actuala conducere a PSD urmeaza sa isi testeze "fortele" in fata Consiliului National. Mircea Geoana ar putea avea din nou motive de ingrijorare pen

PSD - Talibanii agita apele inainte de Consiliul National
Dupa un an de tensiuni si esecuri, actuala conducere a PSD urmeaza sa isi testeze "fortele" in fata Consiliului National. Mircea Geoana ar putea avea din nou motive de ingrijorare pentru ca planurile de debarcare a sa din functie nu au fost ingropate.

La finele anului trecut, pesedistii au decis sa convoace in ianuarie Consiliul National al partidului, in care sa faca o analiza a rezultatelor slabe inregistrate de unele filiale la alegerile europarlamentare, sa-si stabileasca strategia pentru acest an electoral si sa elaboreze oferta pentru alegerile locale si parlamentare. Intre timp, reuniunea a fost impinsa in februarie, liderul PSD, Mircea Geoana, declarand ca data exacta depinde de perioada in care se reiau lucrarile Parlamentului: daca acestea incep la 27 ianuarie cu sesiune extraordinara, atunci Consiliul va fi organizat in primele zile ale lui februarie, daca incepe la 4 februarie, Consiliul va avea loc undeva in jur de 8-10 februarie.

PESTE STATUT. Indiferent care va fi data exacta, conducerea actuala a PSD vine in fata acestui for dupa ce anul trecut a evitat sa faca acest lucru. Desi statutul partidului prevede ca acest organism se intruneste anual sau de cate ori este nevoie, acest lucru nu s-a intamplat, punandu-se totul pe seama temerilor lui Geoana de a-si pierde scaunul de lider. Scenariul privind debarcarea acestuia din functie a aparut dupa esecul inregistrat de PSD la referendumul privind demiterea din functie a presedintelui Traian Basescu si a continuat o data cu decizia luata la Bran de depunere a unei motiuni de cenzura impotriva Guvernului Tariceanu. La acel moment a fost lansata ideea organizarii unui Consiliu National a carui miza ar fi fost convocarea unui congres extraordinar pentru indepartarea lui Geoana, in spatele ideii regasindu-se gruparea Iliescu-Nastase-Mitrea. Planul nu s-a pus in aplicare, insa teoria Congresului extraordinar a fost reluata dupa europarlamentare, tonul fiind dat de Iliescu (din cauza "celui mai slab scor" obtinut vreodata de PSD) si preluat de Nicolae Vacaroiu sau Adrian Nastase.

DE LA CAPAT. Subiectul s-a stins si atunci, insa ideea inlaturarii din functie a lui Geoana este reluata acum. Potrivit unor surse din partid, in teritoriu continua sa existe o stare profunda de nemultumire fata de prestatia echipei conduse de Geoana si se asteapta o lamurire a situatiei partidului la Consiliul National. Sunt si voci care sustin ca ar urma sa fie repus pe tapet planul privind indepartarea lui Geoana din functie, o data cu numirea unei conduceri interimare a partidului. Teoria unui interimat la varful PSD a fost lansata anul trecut de Adrian Nastase, cand fostul premier a propus o forma de conducere colectiva a partidului, insa aceasta a fost respinsa de pesedisti. Acum, Nastase se afla intr-o adevarata campanie de lobby, el anuntandu-si in mod repetat deschiderea de a candida din partea PSD la Presedintia Romaniei. In perioada urmatoare sunt asteptate discutii in randul opozantilor lui Geoana pe marginea situatiei din partid, acest gen de discutii avand loc si anul trecut in binecunoscuta formula Iliescu-Nastase-Mitrea-Oprescu. CUVANTUL LUI ILIESCU
"Sunt convins ca vom reusi un proiect de revigorare, de intarire a ceea ce inseamna, pana la urma, spectrul politic de stanga. Din acest punct de vedere, PSD va avea un rol important, iar domnul Iliescu va sti sa isi spuna cuvantul mai puternic, sper, in luna ianuarie si in continuare in viata politica romaneasca"
Adrian Nastase - deputat PSD ECHIPA CU NASTASE
"O analiza de fond se impune. Va fi un Consiliu National. Ca va fi Congres, asta e alta treaba. Dar e nevoie de o analiza si o clarificare de fond, pentru ca partidul sa devina mai credibil. (...) Cu Adrian Nastase, cu Mircea Geoana... Cu toata lumea... toti pot fi utili intr-un asemenea proces de reconstructie si de clarificare"
Ion Iliescu - presedinte de onoare al PSD


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.