Parlamentul European evita sa intre in jocul periculos al scindarii prestigioasei institutii de invatamant superior Universitatea „Babes-Bolyai“. Aproape 80 la suta dintre europarlamentari au refuzat sa semneze declaratia depusa de europ
Parlamentul European evita sa intre in jocul periculos al scindarii prestigioasei institutii de invatamant superior Universitatea „Babes-Bolyai“. Aproape 80 la suta dintre europarlamentari au refuzat sa semneze declaratia depusa de europarlamentarul Konya-Hamar Sandor (foto) impreuna cu Szabo Karoly si Kelemen Attila. In aceasta se solicita emiterea unei recomandari prin care autoritatile romane sa ia masuri de reinfiintare a Universitatii de stat „Bolyai“ cu predare in limba maghiara. O mare parte dintre asa-zisii semnatari ai jalbei catre Bruxelles spun ca semnaturile lor au fost falsificate. In documentul depus de Konya Hamar Sandor la registratura PE in vara anului trecut se arata ca se impune reinfiintarea „Universitatii Bolyai“ deoarece maghiarii din Romania, in numar de 1,5 milioane, solicita in mod legitim o universitate independenta cu predare in limba maghiara, finantata de stat. Un alt argument invocat de cei trei este ca din cei 29.000 de studenti de etnie maghiara, reprezentand 4,4% din totalul numarului de studenti din Romania, doar 10.000 pot studia in limba materna. Pentru ca decl aratia sa fie discutata in plen si sa devina recomandare pentru Romania trebuiau obtinute 373 de semnaturi ale europarlamentarilor. Cu tot lobby-ul facut in acest sens de europarlamentarii romani de etnie maghiara, dar si de europarlamentarii unguri, nu s-a reusit strangerea decat a 172 de semnaturi. Astfel, actiunea lui Konya-Hamar Sandor de a sensibiliza membrii Parlamentului European cu privire la necesitatea infiintarii universitatii „Bolyai“ s-a dovedit a fi un esec total, demonstrandu-se indirect si ca profilul multicultural al Universitatii Babes-Bolyai este recunoscut la nivelul legislativului european.

Manipulare cu europarlamentari
De precizat ca pentru a-si atinge obiectivul si a strange numarul necesar de semnaturi, asa-zisul reprezentant al Romaniei in PE a incercat sa-i manipuleze pe europarlamentari.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.