Presedintele OPEC, Chakib Khelil, anticipeaza ca pretul petrolului se va mentine pe un trend ascendent in primul trimestru al acestui an, urmand sa se stabilizeze in urmatoarele trei luni, transmite Reuters, citata de Mediafax.
"Cresterea pretu
Presedintele OPEC, Chakib Khelil, anticipeaza ca pretul petrolului se va mentine pe un trend ascendent in primul trimestru al acestui an, urmand sa se stabilizeze in urmatoarele trei luni, transmite Reuters, citata de Mediafax.
"Cresterea pretului ar putea continua pana la finele primului trimestru al anului 2008, iar cotatia s-ar putea stabiliza in urmatoarele trei luni", a declarat Khelil, ministru al Energiei si Minelor din Algeria, pentru agentia nationala de presa APS. El a asociat cresterea sustinuta a pretului petrolului cu tensiunile politice din Pakistan, amplificarea violentelor din Nigeria si declinul stocurilor de petrol din SUA. In discursul sau, Khelil a mai indicat ca, la reuniunea urmatoare, OPEC va studia atent previziunile privind avansul economiei mondiale, in special in Statele Unite, afectate sever de criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc.
Pretul petrolului a depasit saptamana trecuta 100 dolari pe baril, dar a revenit ulterior la valori mai scazute, analistii anticipand ca evolutia viitoare a cotatiei va fi determinata de factori macroeconomici si geopolitici, cu scenarii care implica atat cresteri mari, cat si scaderi puternice.
Multi analisti preconizeaza ca pretul petrolului va creste, urmand sa coboare si apoi sa revina pe un trend ascendent, insa acest scenariu nu difera de evolutiile observate pe parcursul ultimilor ani, marcati de volatilitate, informeaza International Herald Tribune. Principalele argumente care sustin mentinerea pretului petrolului pe un trend ascendent sunt cresterea puternica a economiilor Chinei si Indiei, asociata cu avansul cererii de titei.
Zacamintele din Mexic, Statele Unite si din alte tari producatoare de petrol se diminueaza considerabil, afectand astfel nivelul global al livrarilor.
In acelasi timp, presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, utilizeaza petrolul drept arma politica, iar gruparile militante din Nigeria alimenteaza tensiunile internationale, atacand campuri de petrol importante din Africa.
De asemenea, tensiunile din Irak continua, in timp ce dolarul se depreciaza si determina fondurile de hedging si traderii sa cumpere petrol si alte marfuri, considerate sigure. Insa toti factorii mentionati erau prezenti si in vara anului trecut, cand pretul petrolului a coborat in jurul nivelului de 60 de dolari pe baril, revenind abia spre sfarsitul anului pe un trend ascendent.
Cotatia petrolului a atins, miercuri, 2 ianuarie, pragul de 100 de dolari pe baril si a depasit usor, joi, acest nivel, dar a revenit ulterior la o valoare mai scazuta, dupa ce Guvernul american a raportat un nivel peste asteptari al stocurilor de petrol pentru incalzire si benzina.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.