Ion Iliescu a primit ieri de la un batran simpatizant, cu ocazia zilei onomastice, o pereche de ochelari cu care sa "iradieze dusmanii", iar pentru doamna Nina, sotia, un fluturas cu termometru. Iliescu a testat ochelarii pe loc, cautandu-si razand i
Ion Iliescu a primit ieri de la un batran simpatizant, cu ocazia zilei onomastice, o pereche de ochelari cu care sa "iradieze dusmanii", iar pentru doamna Nina, sotia, un fluturas cu termometru. Iliescu a testat ochelarii pe loc, cautandu-si razand in jur... dusmanii.


Ion Iliescu a primit ieri de la un batranel simpatizant, cu ocazia zilei onomastice, pe care si-a sarbatorit-o, conform traditiei, la biroul din Strada Atena nr. 11, un cadou inedit: ochelari cu laser ca sa "iradieze dusmanii", iar pentru doamna Nina un fluturas cu termometru.


Telefonul suna in draci. Iliescu raspunde. "Alo. Buna, Traian!". Jurnalistii tresar, camerele se ingramadesc, aparatele focalizeaza. Iliescu rade. "Multumesc pentru urari. Un an bun si tie si familiei". A fost Traian Basescu? Nu. Basescu nu suna, el de obicei scrie. De la 10 dimineata, de cand a deschis usa biroului din Atena 11 pentru a-i primi pe cei care vor sa-l ureze de Sf. Ion, Iliescu raspunde la telefon pe banda rulanta. Simpatizanti. Suficienti cat sa-i calce pragul vreo doua ore si ceva.


DESPRE BLOG. Dintre colegii de partid, primul venit sa-l felicite, tocmai de la Cornu, este Adrian Nastase, inarmat cu o carte-cadou despre Rodin. In spate, un domn cu un tablou. "Nuuu, nu e al meu. Atata imi trebuia". Iliescu da drumul la discutie povestind despre noua sa pasiune, blogul, si ii spune lui Nastase ca vrea sa discute cu "baietii" despre problematica stangii romanesti. "E nevoie de o intarire a stangii. Sunt convins ca vom reusi un proiect de revigorare, de intarire a ceea ce inseamna, pana la urma, spectrul politic de stanga. Din acest punct de vedere, PSD va avea un rol important, iar domnul Iliescu va sti sa isi spuna cuvantul mai puternic, sper, in luna ianurie si in continuare in viata politica romaneasca", comenteaza Nastase. Nicolae Vacaroiu ii aduce o trusa de birou, Corina Cretu - o sampanie de la Chisinau si un Marquez in engleza, Dan Tudorache ("dusmanul" de la Sectorul 1) - urari. Coada la felicitari o intregesc Razvan Teodorescu, Gelu Voican Voiculescu, Daniela Bartos, Ecaterina Andronescu, Piedone, Bogdan Niculescu-Duvaz, Victor Ponta, Rodica Nassar si Aura Vasile, in fruntea unei gasti de femei social-democrate, cantand din toti rarunchii "La multi ani" si "Ionel, Ionelule".


Si, intr-un tarziu, dar nu ultimii, Mircea Geoana si Titus Corlatean, aducand cadou o carte ("Making Globalisation Work", Joseph E. Stiglitz) si un buchet de trandafiri albi. "Eu am acum un dialog cu astia de pe blog, bloggeri, si unul m-a criticat ca am facut o referire la Galbraight. (...) Acum sunt in dialog cu pustanii astia care sunt la o stanga mai extrema. Chiar vreau sa deschid o discutie despre soarta stangii, ce este stanga in zilele noastre, cum definim stanga de astazi. Vreau sa relansez o discutie, un fel de forum, acuma pe blogul asta al meu", deschide Iliescu dialogul cu cei doi, transformandu-l rapid intr-o miniconferinta de presa. Fiecare isi spune parerea si raspunde la intrebari.  Geoana sustine ca partidul are nevoie sa stranga randurile in 2008 si, daca social-democratii sunt "intelepti si uniti", 2008 va fi "anul PSD". "Domnul Geoana a evoluat?". Iliescu raspunde un pic incurcat: "Toata lumea evolueaza...".


CADOUL MAGIC. De la simpatizanti, Iliescu primeste multe flori. Un batran cu barba alba zice, din usa, ca el are un cadou special. Intra cu doua pachetele in mana, le da pe rand si explica. "Sa-i dati lua€™ doamna Nina un fluturas cu termometru si magnet. Eu am lucrat in mina de uraniu... Pentru dumneavoastra, o pereche de ochelari cu laser, sa iradiati dusmanii". Iliescu rade, isi pune ochelarii cu lumini peste ochelarii de vedere si face un tur din priviri al camerei. De trei ori il pupa si il ureaza batranul. "Hai, hai, ca mai sunt si altii", este zorit de unul dintre "organizatori". La 12:30, petrecerea e pe terminate, Iliescu o continua, insa acasa. "Nina ma asteapta acasa cu tort..."


  INTRE BLOGGERI. Iliescu, alaturi de Nastase "Congresul... alta treaba" na dintre dorintele exprimate ieri de Iliescu se refera la PSD: "A navigat in ape cam tulburi in ultimii trei ani de zile. Este ultimul an al unei perioade electorale, sper sa fie un moment de trezire din aceasta perioada oarecum confuza". Senatorul a explicat ca in partid ar trebui sa se declanseze o discutie de fond, "nu ciondaneli si tot felul de sageti prin presa". "O analiza de fond se impune. Va fi un Consiliu National. Ca va fi si Congres, asta e alta treaba", a spus Iliescu. Intrebat daca vede un PSD cu Nastase si cu Geoana, senatorul a raspuns: "Cu Adrian Nastase, cu Mircea Geoana... Cu toata lumea... toti pot fi utili intr-un asemenea proces de reconstructie si de clarificare".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.