De vineri, liber la importul de cereale din afara UE fara taxe vamale
Nicio sansa de ieftinire a painiiDupa ce seceta a redus substantial productia europeana de cereale, iar Romania a inregistrat cele mai slabe recolte de dupa 1990, Uniunea Euro
De vineri, liber la importul de cereale din afara UE fara taxe vamale
Nicio sansa de ieftinire a painiiDupa ce seceta a redus substantial productia europeana de cereale, iar Romania a inregistrat cele mai slabe recolte de dupa 1990, Uniunea Europeana a decis sa suspende taxele de import pentru cereale, cu exceptia celor pentru ovaz, mei si hrisca (grau negru).
Consiliul Uniunii Europene a hotarat suspendarea taxelor de import la cereale pe 20 decembrie, iar regulamentul a fost publicat in Jurnalul Oficial pe 4 ianuarie, urmand sa intre in vigoare la 7 zile de la publicare, pe 11 ianuarie, informeaza Mediafax. Taxele vor fi suspendate pana la sfarsitul anului comercial 2007-2008, adica pana la 30 iunie 2008. Comisia poate, insa, sa reintroduca taxele, in cazul in care pretul marfii la iesirea din tara exportatoare, care include cheltuielile si taxele de transport din porturile comunitare, al unuia sau mai multor produse, va scadea sub un anumit prag, se arata in regulamentul Consiliului. Decizia UE este un raspuns la situatia dificila de pe piata europeana, cat si cea mondiala a cerealelor.
Teoretic, eliminarea taxelor vamale la importurile de cereale va avea efecte si in Romania. Masura ar putea limita cresterea pretului la paine, prin reducerea costurilor producatorilor si facilitarea accesului la noi piete pentru aprovizionare cu grau de panificatie. Totusi, penuria de cereale la nivel mondial, chiar si din SUA, Australia si Rusia - destinatiile preferate pentru importul de grau - si costurile mari de transporturi nu vor aduce nicio schimbare in pretul painii.
Presedintele Rompan, Aurel Popescu, declara in octombrie ca eliminarea taxelor vamale la importul de cereale nu va duce si la ieftinirea graului, singurul avantaj vazut de acesta era ca, astfel, Romania va avea acces la noi piete de aprovizionare cu cereale din afara UE. Potrivit acestuia, eliminarea taxelor nu va duce, obligatoriu, la scaderea pretului de vanzare la grau. "Graul se vinde, in Romania, cu 260 de euro pe tona (in luna octombrie - n.r.), este un pret istoric si nu cred ca vom asista la ieftinirea graului nici daca se elimina taxele vamale", a mai adaugat Popescu. Parerea este impartasita si de alti producatori care considera ca, dupa eliminarea taxelor vor ramane costurile de transport, care pot fi destul de mari. Pentru luna ianuarie 2008, pretul graului de panificatie stabilit de Bursa Romana de Marfuri este de 253 euro/tona.
Presedintele Federatiei sindicale din domeniul agriculturii, Agrostar, Ştefan Nicolae, a declarat ca anul 2007 a fost anul in care Romania s-a confruntat cu o criza fara precedent in agricultura.Deficitul mondial de grau: 3 milioane de toneProductia slaba de cereale din Australia, Ucraina, Rusia, Pakistan si din Canada a ridicat deficitul mondial de grau la aproape 3 milioane de tone. Recoltele din UE au scazut cu 3,5% fata de 2006, respectiv 10 milioane de tone, pana la volumul de 256 milioane de tone. Cantitatea de grau care a fost obtinuta de Romania in 2007 a fost de circa trei milioane de tone, cu 44% mai putin decat anul anterior, dar si cel mai mic nivel de dupa 1990. Nu doar recolta de grau a fost redusa, ci si cea de porumb, care nu a facut fata conditiilor meteorologice dure ajungand la valoarea de 3,7 milioane de tone, mai putin de jumatate din nivelul din 2006 si cea mai redusa cantitate din ultimii 17 ani. Anul acesta, importurile de grau si scumpirile la paine au inceput devreme, din luna iulie, ca urmare a recoltei slabe si, respectiv, a cresterii pretului la grau, atat pe piata romaneasca, cat si la nivel european. In Europa, pretul graului aproape ca s-a dublat de la 130 de euro la 237 de euro pe tona in acest an.
Nici in Ungaria situatia nu este prea imbucuratoare. Fermierii au recoltat aproximativ trei sferturi din culturile de porumb, ajungand la aproape 4 milioane de tone, fata de cele 8 milioane de tone obtinute in 2006, potrivit grupului de fermieri ungar MOSZ.
Pe de alta parte, in Franta, Italia si Germania, cei mai importanti producatori europeni de porumb, recolta din acest an va depasi nivelurile din anii precedenti.
Preturile produselor agricole, ca si cele ale graului, cafelei si cel aplicat la cacao, au crescut brusc in ultimul an din cauza secetelor severe, cresterii cerintei in tarile in curs de dezvoltare, mai ales cererea din India, Iran, Maroc, Iordan, Bangladesh, si cresterii folosirii cerealelor in bio-combustibili. Unii fermieri considera a fi mult mai profitabila cultivarea de cereale pentru productia de bio-combustibili decat cea a graului pentru export, mai ales in conditiile in care Comisia Europeana doreste sa mareasca cantitatea de bio-diesel folosita de automobile.Dumitru Sandulescu are o experienta de 30 de ani in domeniul comertului, detinand in ultimii sapte ani functiile de director general al Farinsan SA si sef al ringului de cereale la BRM. Acesta a calculat in luna noiembrie drumul pretului de la grau la faina.
Pretul graului este de 820 lei/tona (243 euro/tona), fata de 450 lei/tona in cursul verii. Dintr-o tona de grau se obtin 0,74 tone de faina, cheltuielile ocazionate de procesarea graului plus un profit minim de 2% determinand un pret de 1,15 lei/kg de faina. Pentru obtinerea unei paini de 280 gr. sunt necesare 220 gr. faina (0,25 lei), alte cheltuieli de productie si distributie (0,33 lei + 2% profit, din care 10% reprezinta cheltuielile salariale), situatie in care pretul de fabrica este de 0,59 lei/paine + adaosul comerciantului de 25%, rezultand un pret de raft de 0,74 lei + 19% TVA = 0,88 lei/paine, comparativ cu 0,5 lei/paine in urma cu doar trei luni.
Daca producatorii ar fi dorit sa obtina un profit mai mare cu doar un procent, pretul ar fi trebuit sa fie in acest moment de 1,08 lei. Iar la o rata a rentabilitatii normala de 5% pretul ar urca la 1,5 lei/paine. Daca ne vom uita la costurile din tarile mai dezvoltate, unde pretul graului este identic cu cel din Romania, se observa cu usurinta ca pretul painii este triplu, sau chiar mai mare, comparativ cu cel autohton.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.