Guvernul a decis sa dea in judecata Comisia Europeana
"CE si-a depasit atributiile cand a stabilit cote de emisie de gaze"Romania a contestat la finele anului trecut, la Tribunalul de Prima Instanta al Comunitatilor Europene, doua decizii ale Co
Guvernul a decis sa dea in judecata Comisia Europeana
"CE si-a depasit atributiile cand a stabilit cote de emisie de gaze"Romania a contestat la finele anului trecut, la Tribunalul de Prima Instanta al Comunitatilor Europene, doua decizii ale Comisiei Europene cu privire la reducerea cotelor pentru emisiile de gaze poluante, un demers pe care l-au facut si alte state membre UE, printre care Bulgaria, informeaza NewsIn. Adrian Ciocanea, seful Departamentului pentru Afaceri Europene, a declarat ca Executivul a hotarat in sedinta din 19 decembrie sa actioneze Comisia Europeana in instanta, iar in baza acestui mandat Romania a introdus, in 21 decembrie 2007, la Tribunalul de Prima Instanta al Comunitatilor Europene, doua actiuni pentru anularea deciziilor Comisiei din 26 octombrie 2007.
Potrivit lui Ciocanea, instanta va emite o decizie in doua-trei luni, insa, daca aceasta este in defavoarea Romaniei, decizia Comisiei Europene, care este executorie, va ramane in vigoare, deoarece nu exista cai de atac.
Prin prima decizie a Comisiei contestata de Romania a fost redus cu 10% plafonul de emisii pentru Romania pentru anul 2007, iar prin cea de-a doua a fost redus cu 20% plafonul de emisii pentru Romania in perioada 2008-2012.
In documentul trimis instantei se argumenteaza ca CE si-a depasit atributiile stabilind cote de emisie de gaze, in conditiile in care Comisia poate doar sa respinga sau sa aprobe planul national de alocare a emisiilor.Comisia a utilizat un mod de calcul "netransparent"Ţara noastra contesta modul de calcul utilizat de Comisia Europeana. Şeful DAE spune ca Romania a aplicat un mod de calcul cunoscut si agreat de CE, iar Comisia a utilizat un mod de calcul "netransparent", modificat in 2007, care a fost aplicat doar in cazul Romaniei si Bulgariei.
Potrivit unui comunicat, Departamentul pentru Afaceri Europene a analizat impreuna cu Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile implicatiile pe care le au asupra Romaniei cele doua decizii ale Comisiei, tinand seama si de informatiile primite din partea Ministerului Economiei si Finantelor si a Comisiei Nationale de Prognoza.
Deciziile Comisiei Europene in privinta reducerii emisiilor poluante au fost contestate in instanta si de Bulgaria, Ungaria si Cehia.Şi Bulgaria a depus un apel impotriva CEBulgaria a depus pe 28 decembrie un apel la Curtea Europeana de Justitie impotriva deciziei Comisiei Europene de a reduce drastic cota acestei tari de emisii de gaze cu efect de sera, fiind vorba, ca si in cazul Romaniei, de prima actiune juridica de la aderare intreprinsa de Sofia impotriva CE.
In luna octombrie a anului trecut, Comisia Europeana a redus cota Bulgariei de emisii de gaze cu efect de sera pentru perioada 2008-2012 cu 37%, argumentand ca Sofia nu a furnizat argumente convingatoare pentru a-si sustine cererea unei cote mai mari. Specialistii spun ca Bulgaria cauta cu disperare o modalitate de a preveni o reducere drastica a cotei de emisii, care ar fi dezastruoasa pentru industria sa.
Potrivit Executivului de la Sofia, Comisia nu a tinut cont de inchiderea unitatilor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Kozlodui, ceea ce duce la exploatarea la capacitate maxima a centralelor hidroelectrice, producatoare de dioxid de carbon. In incercarea de a proteja Bulgaria de o reducere prea drastica a cotei de CO2, ministrul Mediului, Jevdet Ceakarov, s-a intalnit cu comisarul pentru mediu Stavros Dimas, insa fara sa obtina vreun rezultat.
Recursul in anularea unei decizii a Comisiei Europene este reglementat de articolul 230 al Tratatului si vizeaza anularea actelor juridice cu caracter obligatoriu emise de Consiliul UE si Comisia Europeana.CE vrea taxa suplimentara pentru bunurile importate din tarile poluanteUniunea Europeana analizeaza posibilitatea unei taxe vamale suplimentare in cazul importurilor din tari care care nu sunt in conformitate cu normele europene privind emisiile de gaze poluante, in cadrul propunerilor privind combaterea schimbarilor climatice, care vor fi prezentate in aceasta luna.
Noua taxa ar asigura conditii uniforme de operare pentru companiile care importa bunuri din strainatate si producatorii din UE, care se confrunta cu penalizari severe in cazul depasirii nivelului admis al emisiilor de gaze poluante, au declarat sustinatorii propunerii.
Noile reglementari ar putea fi incluse intr-un set de propuneri implementat dupa anul 2012, vizand aspecte precum modificarea limitelor nationale de emisii de gaze cu efect de sera si subventionarea productiei de energie nepoluanta.
China, India sau Statele Unite nu au convenit inca asupra unui program obligatoriu de reducere a emisiilor de gaze poluante.
Planul introducerii unei taxe vamale pentru bunurile importate din tarile cu un cadru mai relaxat de control al emisiilor de gaze cu efect de sera a fost prezentat pentru prima data de fostul presedinte francez Jacques Chirac.
Propunerea s-a lovit insa de opozitia comisarului european pentru Comert, Peter Mandelson, care a argumentat ca o astfel de masura ar fi dificil de implementat si ar putea conduce la aparitia unor dispute comerciale.Ţarile care vor importa bunuri din UE vor fi obligate sa cumpere drepturi europene de emisiePotrivit unui proiect de document, citat de Reuters, companiile care importa bunuri pe teritoriul celor 27 de state comunitare din tari care nu implementeaza standarde similare privind emisiile de gaze poluante vor fi obligate sa cumpere drepturi europene de emisie. Un oficial al Comisiei Europene a confirmat informatia potrivit careia problema taxei vamale pe carbon este in dezbatere, in pofida existentei unor opozanti.
Propunerea, care necesita sustinerea statelor comunitare, prevede taxarea importurilor in functie de pretul perceput pentru drepturile de emisie de carbon in Europa si de cantitatea de gaze poluante produse la fabricarea bunurilor respective, in afara UE.
UE vrea sa diminueze cu 20% emisiile de gaze poluante pana in anul 2020, raportat la nivelurile inregistrate in anii '90.
Franta, dar si alte state europene cu activitate industriala intensa, mai ales in sectoarele care implica un consum mare de energie, vor sa evite scaderea competitivitatii fata de producatorii din China si alte state emergente, dar si fata de concurentii din SUA.
Companiile europene se vor confrunta cu penalizari mai mari pentru depasirea limitei de emisii de gaze poluante incepand cu anul 2013, in baza Programului UE de Tranzactii cu Emisii de Carbon. Participantii trebuie sa cumpere deja drepturi de emisii de gaze poluante, peste numarul actual de permise gratuite, care va fi redus din anul 2013.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.